با افزایش سن، تغییراتی در ساختمان پلکها ایجاد میشود که بخش عمده این تغییرات عبارت است از ایجاد چروک های ظریف در اطراف پلکها، کش آمدن و شل شدن پوست پلکها که گاهی به آویزان شدن پوست از لبه پلک منجر میشود، تجمع چربی اضافه در زیر پوست پلک ها، شل شدن عضلات پلک ها و ایجاد افتادگی پلک یا ابرو.
بهترین کاندید:
بهترین کاندیدهای جراحی زیبایی پلک کسانی هستند که حداقل ۳۵ سال سن داشته باشند و افتادگی پلک یا پف زیر چشم در اثر تجمع چربی اضافه باعث تغییرات ناخوشایند در چهره شان شده باشد، برای انجام جراحی لازم است که فرد به طور کلی سالم باشد و بیماری خاصی نداشته باشد.
توجه: در ضمن باید توجه داشت که جراحی اصلاحی پلک این موارد را بهبود نمیبخشد: چروکهای اطراف پلک، بین ابروها و روی پیشانی برای درمان این چروکها تزریق بوتاکس روش مناسبی است، حلقه های سیاه اطراف چشم و افتادگی ابرو.
انواع جراحی زیبایی پلک:
به طور کلی جراحی زیبایی پلک سه نوع جراحی اصلی را شامل میشود که هر یک مزایا و کاربردهای خاص خود را دارد.
جراحی پلک فوقانی:
در جراحی پلک فوقانی پوست اضافه روی پلک فوقانی و کیسه های چربی(که به صورت پف کردگی بالای پلک تظاهر میکند) برداشته میشود، به علاوه در صورتی که افتادگی پلک نیز وجود داشته باشد میتوان آن را در حین عمل اصلاح کرد.
جراحی پلک فوقانی باعث بهبود شکل و موقعیت پلک فوقانی میشود. به علاوه در صورتیکه وجود پوست اضافه یا افتادگی پلک باعث محدودیت دید جانبی شده باشد این مشکل را برطرف می کند و در مجموع ظاهری جوانتر و هوشیارتر به فرد می بخشد، گاهی عمل جراحی بالا کشیدن ابرو نیز همراه با جراحی پلک فوقانی انجام میشود.
جراحی پلک تحتانی:
جراحی پلک تحتانی بیشتر به منظور برداشتن کیسه های چربی زیر پلک تحتانی که حالت پف کردگی چشم را ایجاد میکنند انجام میگیرد، به طور معمول بخشی از پوست پلک تحتانی نیز برداشته میشود. این تغییرات در مجموع باعث ایجاد ظاهری جوانتر در فرد میشود.
جراحی از طریق ملتحمه:
این روش بیشتر در افراد جوان به کار میرود که پوستشان هنوز خاصیت ارتجاعی خود را از دست نداده است و قوام به نسبت سفتی دارد. در این روش بدون آنکه پوست دستکاری شود از طریق برشی در پشت پلک تحتانی (در سمت ملتحمه) کیسه های چربی زیر پلک برداشته می-شود. مزیت این روش آن است که نیازی به ایجاد برش روی پوست ندارد.
قبل از جراحی:
قبل از انجام جراحی، یک معاینه دقیق چشم پزشکی ضروری است. سنجش بینایی و اندازه گیری میزان ترشح اشک چشم حتماً باید قبل از عمل انجام شود. در کسانی که ترشح اشک کمتر از حد عادی باشد انجام جراحی میتواند باعث بروز خشکی چشم و گاهی عوارض جدی و خطرناک شود. در صورتی که دچار بیماری خاصی هستید، داروی خاصی استفاده میکنید یا به چیزی حساسیت دارید حتماً این موضوع را به پزشک خود اطلاع دهید.
جراحی:
جراحی زیبایی پلک را میتوان در مطب، درمانگاه یا بیمارستان انجام داد. جراحی به صورت سرپایی انجام میشود و نیازی به بستری ندارد. زمان انجام جراحی متغیر است و بسته به آنکه جراحی روی پلک بالا یا پایین یا هر دو پلک انجام میگیرد بین یک تا سه ساعت طول میکشد.
جراحی معمولاً با بیحسی موضعی انجام میشود اما بسته به وضعیت بیمار و با صلاحدید پزشک ممکن است بیمار به طور کامل بیهوش شود. در جراحی پلک فوقانی ابتدا برشی موازی چین های طبیعی پلک ایجاد میشود. از طریق این برش پزشک یک بخش هلالی شکل از پوست و عضلات زیر پوستی و تقریباً تمام چربی اضافه را برمیدارد. در صورتیکه افتادگی پلک نیز وجود داشته باشد در همین مرحله با استفاده از بخیه های قابل جذب، ترمیم میشود. سپس محل برش با بخیه های ظریف بسته میشود.
در جراحی پلک تحتانی نیز برش در پایین مژه ها به موازات چین های طبیعی پلک ایجاد میشود. چربی اضافه برداشته میشود و در صورتی که پوست اضافه نیز وجود داشته باشد یک برش هلالی نازک از پوست هم برداشته میشود و محل برش با بخیه های ظریف دوخته میشود.
در جراحی از طریق ملتحمه، برش در پشت پلک (از سمت داخل پلک) ایجاد میشود و چربی اضافه از همین محل خارج میشود. سپس محل برش با بخیه های قابل جذب ترمیم میشود.
بعد از جراحی:
عوارض خفیف پس از عمل عبارتند از: دوبینی یا تاری دید گذرا، تورم پلک، عدم تقارن محل برش در دو طرف، جوشهای سفید کوچک در محل بخیه ها. این عوارض گذرا هستند و پس از چند هفته کم کم برطرف میشوند. پس از جراحی در برخی از افراد به خصوص در موقع خواب پلکها کاملاً بسته نمیشوند. این حالت خفیف است و پس از چند هفته به تدریج بهتر میشود. استفاده از قطره اشک مصنوعی و پمادهای مرطوب کننده در موقع خواب به کنترل این حالت کمک میکند اما اگر این حالت شدید باشد و به بازماندن روی قرنیه به مدت زیاد منجر شود میتواند باعث ایجاد خراش یا زخم قرنیه شود که عوارض جدی بینایی را به دنبال دارد و باید با جراحی مجدد اصلاح گردد.
وجود برخی از بیماریهای زمینه ای احتمال بروز عوارض جراحی را بیشتر میکند. بیماریهایی مثل پرکاری تیروئید یا بیماری تیروئیدی چشم، خشکی چشم، بیماریهای قلبی، فشار خون و دیابت میتواند خطر جراحی را افزایش دهد. همچنین سابقه پارگی پرده شبکیه یا آب سیاه (گلوکوم) نیز میتواند باعث افزایش خطر جراحی شود. محل برش تا ۶ ماه ته رنگ صورتی دارد و پس از این مدت کم کم به صورت یک خط ظریف سفید در می آید و محو میشود.
منبع: www.beautydoctors.net