سلام،
یک مقاله خیلی خوب دیدم. خلاصه اش را اینجا براتون می نویسم.
موضوعاتی مانند عزت نفس و اعتماد به نفس دادن به کودک بسیار مهم است و نقش حیاتی در آینده کودکان دارد. در این نوشته سعی کرده ام که به مقوله "عزت نفس" به طور خلاصه بپردازم. توصیه می شود که مقاله "عزت نفس و نقش آن در رشد شخصیت و سلامت روانی کودک" در وب سایت مدرسه کلوب را مطالعه فرمایید.
عزت نفس در کودک اکتسابی است و ژنتیکی به دست نمی آید. موضوع عزت نفس ارتباط مستقیم و تنگاتنگی با دو عامل دارد: رفتار اطرافیان با کودک و تجربیات موفقیت آمیز یا شکستی که کودک به دست می آورد.
"عزت نفس" اغلب با "اعتماد به نفس" اشتباه گرفته می شود. بطور خلاصه: عزت نفس یعنی احترام به خود و ارزشی که شخص برای خود قائل است در حالیکه اعتماد به نفس یعنی داشتن قابلیت و توانایی در یک مورد خاص و اینکه شخص از این توانایی خود مطلع باشد. عزت نفس یک ویژگی دائم است ولی اعتماد به نفس در نوسان است و نسبت به شرایط متفاوت است.
عزت نفس داشتن نقش مهمی در حیات اجتماعی و آینده کودک دارد. شخصی که عزت نفس بالای دارد آسان تر می تواند مشکلات را تحمل کند و آن را حل کند. این افراد در کار و تحصیل موفقتر هستند و روابط اجتماعی قوی تر و سازنده تری دارند، توانای ابراز و بیان خود را بهتر دارند و مشکلاتی مانند: اضطراب، افسردگی و انزوا کمتر به سراغ این افراد می آید.
مهمترین عواملی که در بوجود آوردن عزت نفس نقش دارند عبارتند از: بازخورد و تشویق مثبت اطرافیان، اطمینان دادن به کودک برای اینکه در هر شرایطی در کنار او هستید و او را دوست دارید، بوجود آوردن فرصت های برای کودک که بتواند در آن موفق شود، دادن استقلال و خودمختاری کنترل شده و مناسب با سن و شرایط اجتماعی و اقتصادی به کودک، نشان دادن الگوهای مثبت در زندگی (افرادی که عزت نفس دارند)، داشتن ارتباطات اجتماعی و تعامل با همسالان، مهارت آموزی و پرورش استعداد کودک.
در مقابل عوامل زیادی وجود دارند که باعث از بین رفتن عزت نفس در کودک می شوند. مهمترین این عوامل عبارتند از: انتقاد و بازخوردهای منفی مستمر و دائم از کودک، داشتن الگوهای ضعیف و نامناسب، قلدری و طرد شدن از طرف همسالان، رقابت های تحصیلی منفی، منطبق نبودن با استانداردهای اجتماعی غیرواقعی (تصویری که رسانه های اجتماعی و فضای مجازی از یک فرد مطلوب می سازند مانند: زیبای جسمی یا تحصیلات یا درآمد)، عدم وجود حمایت اجتماعی و منزوی شدن، تجارب آسیب زا مانند: آزار جسمی یا جنسی، بوجود آوردن احساس گناه در کودک، قرار گرفتن در معرض تبعیض فرهنگی و اجتماعی، نیازمندی های مالی کودک در بین همسالان و غیره.
همانطور که پیشتر گفته شد 3 عامل مهم تاثیرگذار در بوجود آمدن یا نابود کردن عزت نفس کودک هستند: خانواده، مدرسه، گروه همسالان. نقش مدرسه را باید بسیار جدی گرفت. مدرسه مهمترین کانون تربیتی بعد از خانواده است. مدرسه جایی است که پرسنل آن به دلیل آموزش های تخصصی که دیده اند با نگرش علمی و به دور از احساس با کودک برخورد دارند. مدرسه جای است که مهمترین حلقه همسالان اطراف کودک شکل می گیرد: همکلاسی ها. به همین دلیل والدین باید در زمان ثبت نام مواظب باشند که مدرسه ای را برای فرزندشان انتخاب کنند که علاوه بر بار علمی بتواند مهارت های اجتماعی و ویژگی های فردی را در کودک تقویت کند.
در انتخاب مدرسه باید حتما توجه کرد که مدرسه تیم مشاوره قوی، برنامه ای برای امور فوق برنامه و انجمن اولیاء و مربیان فعال داشته باشد. والدین نباید موفقیت مدرسه را تنها در معدل و توانایی گرفتن نمرات بالای فرزندشان بدانند. جا دارد که از دو مدرسه بعنوان نمونه موفقی که شاگردانی با عزت نفس بالا تربیت می کنند و یکی از اهداف خود را رشد شخصیت فردی و اجتماعی دانش آموز قرار داده اند نام ببریم: دبستان دخترانه رسا در منطقه 8 و دبستان پسرانه فرهنگ در منطقه 4. این دو مدرسه ویژگی های منحصر بفرد و ممتازی دارند که البته جای مطرح کردن آن در این نوشته نیست و توصیه می شود مقاله های: بهترین دبستان دخترانه منطقه 8 و همچنین بهترین دبستان های پسرانه منطقه 4 را در وب سایت مدرسه کلوب مطالعه فرمایید.
هر دو دبستان تیم مشاوره قوی، انجمن اولیاء و مربیان فعال و امور فوق برنامه خیلی خوبی دارند. مهارت آموزی را به دانش آموزان خود یاد می دهند و تیم مشاوره پیگیر مسائل دانش آموزان است.
بخش مدرسه یاب در وب سایت مدرسه کلوب به شما کمک می کند که نزدیکترین مدرسه های اطراف منزل خود را پیدا کرده و سپس با مراجعه به لیست مدارس تهران آنها را انتخاب کنید تا از امکانات، قابلیتها، نظرات و فعالیت های آنها آگاه شوید.
با انتخاب مدرسه ای که به شاگردان خود ارزش می دهد به رشد فرزندان خود کمک کنید.
تا بعد، فعلا خداحافظ