در این مطلب چند قسمتی، انواع غذا و خوراکیهایی که عموما در گوشه خیابان فروخته میشوند و نمیتوان خیلی به تمیزی آنها اعتماد کرد را برایتان گردآوری کردهایم. این غذاها که در اصطلاح عامیانه به آنها «غذای کثیف» میگوییم طعم و مزه خوبی دارند و آدم نمیتواند راحت از کنارشان بگذرد.
به طور مثال، سمبوسه سیبزمینی با سس تند یا ساندویچ فلافل با ترشی بندری؛ و حتی سیبزمینی و تخممرغی که در گوشه خیابانهای تبریز به وفور یافت میشود با نمک و فلفل و پودر نعنا خشک که در نان لواش لقمه میشود، همه طعم دلچسبی دارند. سوسیس بندری در نانهای بلکی کوچک و خیارشورهای واقعا شور و پرنمک، مزه خاطرهانگیزی دارند.
علاوه بر معرفی این خوراکیها، دستور پخت آنها را نیز برایتان گردآوردی کردهایم تا اگر خیلی وسواس غذایی دارید، خودتان در خانه به روشی سالم و مطمئن تهیه و میل کنید.
سوسیس بندری
سوسیس بندری یکی از مشهورترین ساندویچهای ایرانی است. تاریخچه آن به خیلی وقت پیش در آبادان برمیگردد. درست از وقتی سوسیس وارد ایران شد، آبادانیها آن را به این خوراک خوشمزه تبدیل کردند. ساندویچیها برای درست کردن این غذا از سوسیس مرغوب استفاده نمیکنند. به همین دلیل سوسیسبندری ارزان است. میگویند هرچه سوسیس بندری تندتر باشد و هرچه پیازهای آن درشتتر باشد، خوشمزهتر است!
طرز تهیه سوسیس بندری
• ۵۰۰ گرم سوسیس
• ۲ تا ۳ عدد سیب زمینی
• ۳ عدد پیاز
• ۲ تا ۳ قاشق غذاخوری رب گوجه فرنگی
• نمک و فلفل و روغن به میزان لازم
طرز تهیه
۱٫ سیب زمینی ها رو نگینی خرد و با روغن کم سرخ کنید. سوسیس ها را هم خرد کرده و تفت بدهید.
۲٫ در یک تابه جدا پیاز را خلالی و سرخ کنید. وقتی سرخ شد، رب را اضافه کنید و تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته شود.
۳٫ نمک و فلفل بزنید و روی آن آب جوش بریزید و سوسیس و سیب زمینی را اضافه کنید و صبر کنید تا آب خوراک کشیده شود.
فلافل
فلافل در اصل غذای جنوبیهاست. به سمت جنوب ایران که بروید، انواع و اقسام آن با ترشیهای مخصوص، سلفسرویس یا ساده، تند یا معمولی و… را میتوانید پیدا کنید. فلافل در تهران هم طرفداران خودش را دارد و البته مغازههای مخصوص بهخودش؛ که معروفترین آن در کوچه مروی است. افزودنی اصلی فلافل، ترشیبندری است اما در جنوب آن را با کلم شور، خیارشور و انواع دیگر ترشی هم سرو میکنند.
طرز تهیه فلافل خوزستانی
• 250 گرم نخود خیس شده
• یک عدد پیاز بزرگ
• 3 حبه سیر
• یک قاشق مربا خوری رب گوجه فرنگی
• 1 عدد سیب زمینی آب پز کوچک
• 2 قاشق چایخوری ادویه کار ی
• فلفل و نمک و زردچوبه
طرز تهیه
۱٫ ابتدا نخود را به همراه پیاز و سیر چرخ کنید (نخود چرخ شده باید کمی زبر باشد).
۲٫ سپس سیب زمینی رنده شده و رب گوجه و تمام مواد باقیمانده را به مایه نخود اضافه کنید و خوب ورز دهید.
۳٫ لازم بذکر است قبل از سرخ کردن فلافل مقدار کمی آب اضافه کنید تا مایه نسبتا نرمتر شود با این کار فلافل ترد خواهد شد.
۴٫ هیچوقت به مایه فلافل تخم مرغ اضافه نکنید زیرا طعم واقعی فلافل را از بین می برد و مانند کتلت خواهد شد.
سمبوسه
سمبوسه خوراکی است که از خمیر پهنشده درست میشود به همبن دلیل نوعی پای محسوب می شود که میانش را با گوشت کوبیده و پیاز و ادویه پر کرده و در روغن برشته کرده باشند. از خوراکیهای معروف ایرانی و بیشتر در جنوب و شرق ایران پخت می شده و از انجا به سایر مناطق برده شده است.
طرز تهیه سمبوسه با سیب زمینی
• سس سفید به میزان لازم
• تره دو قاشق غذاخوری
• روغن زیتون به میزان لازم
• ادویه به میزان لازم
• پیاز یک عدد
• سیر یک عدد
• نمک به میزان لازم
• دو قاشق غذاخوری پیازچه یا جعفری خرد شده
• کره یک قاشق غذاخوری
• سیب زمینی ۴ عدد
طرز تهیه
۱٫ سیب زمینی ها را بپزید؛ پوست بگیرید و رنده کنید.
۲٫ کره، پیازچه ( یا جعفری ) خرد شده و نمک را به آن اضافه کنید و خوب ورز دهید .سیب زمینی را بر روی سطح صافی با وردنه باز کنید.
۳٫ سیب زمینی ها را به صورت دایره هایی به قطر ۱۰ سانتی متر قالب بزنید .پیاز را خرد کنید و داخل روغن تفت دهید. سیر را له و به پیاز افزوده کنید و خوب تفت دهید .تره خرد شده را به پیاز اضافه کنید.
۴٫ یک عدد سیب زمینی پخته را له و به مخلوط پیاز اضافه کنید و خوب هم بزنید .مقداری نمک و ادویه به مواد بیفزایید .
۵٫ مقداری از مواد را بر روی هر برش دایره ای سیب زمینی قرار دهید و آن را از یک طرف جمع کنید.
۶٫ سمبوسه ها را در فر یا در روغن داغ سرخ کنید.
کپه عربی
• 2 پیمانه برنج
• 400 گرم گوشت چرخ کرده
• 2 قاشق غذا خوری زرشک
• 200 گرم قارچ
• فلفل قرمز-نمک-رب گوجه فرنگی-زرد چوبه به مقدار لازم
• یک عدد پیاز متوسط
• آرد برنج و آرد سوخاری
• 1 عدد سیب زمینی کوچک
طرز تهیه
۱٫ برنج را به همراه سیب زمینی آب پز کنید تا برنج نرم و پخته شود.
۲٫ پیاز را به همراه گوشت و قارچ سرخ کنید و در آخر زرشک و ادویه و رب را اضافه کنید.
۳٫ برنج پخته شده را با سیب زمینی چرخ کنید و حدود یک قاشق غذا خوری آرد برنج به آن اضافه کنید به دستها آرد بزنید و کمی از برنج را در دست گلوله کنید. سپس وسط آن را باز کنید و کمی از مواد میانی را در آن برزید و روی آن را بپوشانید و در آرد سوخاری بغلتانید سپس در روغن فراوان سرخ کنید.
ساندویچ مغز
• ۲ عدد نان سفید
• ۳ عدد مغز
• جعفری ساطوری شده
• ۳ قاشق سوپخوری آب لیموترش
• نمک و فلفل
طرزتهیه
۱٫ پوست و رگ و ریشه مغز را در آب سرد میگیریم و میشوئیم، بعد مغز پاک شده را با یک لیوان آب و چند شاخه جعفری و یک عدد پیاز و کمی نمک و فلفل در ظرفی میریزیم و ظرف را روی آتش میگذاریم تا جوش بیاید.
۲٫ پس از جوش آمدن یکربع تا ۲۰ دقیقه برای پختن مغز کافی خواهد بود، مغز را در صافی میریزیم تا آب آن کاملاً برود و کاملاً سرد بشود.
۳٫ مغز را با چنگال له میکنیم و آب لیمو و نمک و فلفل و جعفری خرد شده را با مغز له شده مخلوط میکنیم و روی نان بریده شده و قالب زده کمی کره میمالیم و کمی از مایه مغز روی نان قرار میدهیم و روی مغز را با یک حلقه لیمو ترش و برگ جعفری تزئین میکنیم.
آش دوغ
• ۱/۵ کیلوگرم سبزی (گشنیز ، تره و سیر)
• یک فنجان برنج
• ۲۵۰ گرم گوشت چرخ کرده
• ۱ عدد پیاز متوسط
• یک فنجان نخود
• 1.5 فنجان آرد برنج
• ۲ عدد تخم مرغ
• ۴ کیلوگرم دوغ
• ۲۵ گرم ترخان خشک
• ۲ عدد فلفل سبز و قرمز تند
• پیاز داغ
• نمک و فلفل و زرد چوبه
• ۲ قاشق غذاخوری روغن
طرز تهیه
۱٫ تخم مرغ ها را هم بزنید همراه آرد برنج و دوغ و برنج درون قابلمه و روی حرارت قرار دهید .مرتب هم بزنید تا جوش آید و دوغ نبرد .
۲٫ سپس نخود پخته و سبزی و گوشت که بصورت قلقلی و تفت داده اید را به مواد بالا اضافه کنید در این مرحله با حرارت گاهی هم بزنید. در این مرحله نمک و فلفل را نیز اضافه کنید .
۳٫ در آخر کار فلفل سبز و قرمز و ترخان خشک را اضافه کنید و بگذارید آش جا بیفتد. بعد از پخت کامل و جا افتادن آش درون ظرف مورد نظر بریزید و با پیاز داغ تزئین کنید.
آموزش پخت لبو
• 5 عدد چغندر قرمز
• 5 لیوان آب
• 3 قاشق غذاخوری شکر یا نبات
طرز تهیه
۱٫ روی اجاق گاز : چغندرها را خوب بشویید. ۵ لیوان آب و چغندرها را داخل قابلمه بریزید سپس قابلمه را روی حرارت ملایم قرار دهید و در آن را ببندید و به مدت ۲ – 3 ساعت بگذارید لبوها بپزند و نرم شوند ( باید پس از پخت ۲ لیوان آب ته قابلمه باقی مانده باشد .)
۲٫ پس از پخت لبوها را از قابلمه خارج کنید و پوست بکنید و حلقه ای خرد کنید ، شکر یا نبات را به آب لبو اضافه کنید سپس لبوهای حلقه شده را داخل قابلمه برگردانید و ۱ ساعت دیگر با حرارت ملایم لبوها را بپزید سپس لبوها را از قابلمه خارج کنید و شیره ای که ته قابلمه باقی مانده است را روی لبوها بریزید و داغ سرو کنید.
۳٫ طرز پخت لبو در فر : چغندرها را بشویید و با پوست داخل آلمینیوم بپیچید سپس چغندرها را داخل فر با دمای ۱۸۰ درجه سانتیگراد به مدت ۴۵ دقیقه قرار دهید تا بپزند و نرم شوند ، این روش پخت رژیمی بوده و نیازی به شکر ندارد.
ذرت مکزیکی
• یک عدد کنسرو ذرت
• 50 گرم قارچ خرد شده
• 30 گرم کره گیاهی
• 1 قاشق چایخوری پودر سیر
• 1 قاشق چایخوری پودر آویشن
• فلفل سیاه
• 1 قاشق سوپخوری آبلیموی تازه
• مایونز
طرز تهیه
۱٫ قارچ را ورقه ای خرد کنید و همراه کمی کره گیاهی تفت دهید.
۲٫ کنسرو ذرت را به آن اضافه کنید و به مدت ۵ دقیقه در ظرف را ببندید تا ذرت کاملا داغ شود.
۳٫ مواد را به ظرف دیگری منتقل کنید و بگذارید کمی خنک شود.
۴٫ کره، پودر سیر، پودر آویشن، فلفل سیاه، مایونز و آبلیمو را به آن اضافه کرده و خوب مخلوط و سپس سرو کنید.
اسنک سوسیس
• نان تست : ۸ عدد
• سوسیس نگینی خرد شده : ۱ پیمانه
• سیب زمینی نگینی خرد شده: ۱ پیمانه
• فلفل دلمه نگینی خرد شده : نصف پیمانه
• قارچ ورقه شده: ۱ پیمانه
• پیازچه خرد شده : نصف پیمانه
• پیاز : ۱ عدد
• رب گوجه : ۱ قاشق غذاخوری
• نمک، فلفل و آویشن
طرز تهیه
۱٫ پیاز رو ریز کنید و با روغن زیتون تفت دهید. سیب زمینی ها رو اضافه کنید و تفت دهید. سوسیس و قارچ را اضافه کنید و تفت دهید. برای مزه دار شدن، نمک، فلفل، پودر آویشن و رب گوجه فرنگی را بیفزایید.
۲٫ پیازچه و فلفل دلمه را اضافه کنید و مواد را هم بزنید.
۳٫ مواد را روی نان بریزید. یک لایه پنیر بگذارید. دوباره یک لایه دیگر نان بگذارید و در دستگاه ساندویچ ساز قرار دهید.