خانه
3.17K

شله مشهدی

  • ۲۲:۱۹   ۱۳۹۴/۷/۲۶
    avatar
    پنج ستاره ⋆⋆⋆⋆⋆|13385 |16410 پست

    این متن و تو اینتدنت دیدم و خیلی برام جالب بود

    دقیقا شله تو مشهدو وصف کرده 

    «شله مشهدی»

    - شله پدیده ای است از خانواده آش ها و کاملا مشهدی که در مشهد فقط با نام «شله» و در غیر مشهد با نام «شله مشهدی» شناخته می شود. به دلیل آنکه فرایند تهیه آن بسیار پر زحمت و پر خرج است، معمولا در خانه ها پخته نمی شود و همیشه در حجم زیاد و در مناسبت های خاص(مخصوصا محرم) و توسط آشپز مخصوص خود تهیه می گردد و برای مشهدی ها از اهمیت فراوانی برخوردار است. - بیشترین سوالات مشهدی ها در دهه محرم : سوال اول : شله چه ساعتی مدن؟ سوال دوم : سطلی ام مدن حالا؟ سوال سوم : مطمئنی اینجه شله مدن؟ سوال چهارم : این همه راه مرم تموم نشده باشه ؟ سوال پنجم : خواستن شله بدن یه تک مزنی؟ - روزهای اول دهه کمتر، ولی روزهای آخر دهه محرم ، شما شاهد جنب و جوش مشهدی ها برای تعامل با پدیده شله هستید. شله فارغ از آنکه، یک آش بسیار بسیار خوشمزه است (یکی از راه های محبوب شدن در بین مشهدی ها، آن است که نسبت به شله ابراز احساسات شدیدی از خودتان بروز دهید) نقش تعیین کننده ای نیز در مراسمات عزاداری دارد. در هیئت ها، به شکل بسیار مشهودی «شبهای شله» از شب های غیر شله شلوغ تر است و البته نباید فراموش کرد که شله، برای مشهدی ها نه فقط یک نوع پذیرایی، بلکه جزئی از عزاداری محسوب می شود. خاطرات بسیاری از معجزات شله وجود دارد . به عنوان مثال اصطلاحی بین بعضی هیئت های قدیمی وجود دارد که می گویند: (شله سید شهدا حتما برکت می کنه، ما شده با همی یه دیگ شله هزار نفرو غذا دادم ) یا ( اینقدر جوون سر همی دیگ به آرزوهاشا رسیدن ) - گذشته از این، شله در تعیین شاٌن اجتماعی افراد نیز موثر است ، به عنوان مثال یکی از نشانه های افراد پر نفوذ در مشهد آن است که سطل بزرگ شله را می آورند، در منزلشان تحویل می دهند! یک سطل شله می تواند شما را در حد ستاره های سینما نزد خانواده یا اقوام محبوب نماید. یکی از اشتغالات تازه دامادها برای نشان دادن خودی به خانواده همسرشان، جور کردن یک سطل پر شله با قیمه اضافه است، که طی مراسم خاصی در منزل پدرزن تحویل داده می شود! - خوردن شله نیز آداب خاصی دارد . ابتدا سفره های پلاستیکی را می اندازند و سبد های پنیر و سبزی را همراه با نان در سفره می چینند. تا اینجا همه در آرامش سر سفره نشسته اند، به صورتی که اگر به فضا آشنا نباشید تصور خواهید کرد این آرامش ادامه پیدا خواهد کرد. افراد معمولا چند لقمه نان و پنیر می خورند که بیشتر جنبه گرم شدن دارد. سپس قسمت دوم یعنی توزیع نوشابه آغاز می شود. نوشابه باید چند ویژگی داشته باشد . حتما باید شیشه ای ، مشکی و کوکا باشد البته به دلیل تحریم برند های اسرائیلی در هیئت های انقلابی زمزم هم جایز است. هر نوشابه معمولا دو تا چهار بشقاب را ساپرت می کند لذا با توجه به توانایی های خود، نوشابه اضافه هم می توانید بردارید. در نهایت قسمت اصلی سفره یعنی توزیع بشقاب های شله آغاز می شود. در این موقعیت مشهدی ها سبک نشستن شان را تغییر می دهند و از حالت چهار زانو به حالت دو زانو در می آیند که در این حالت هم به بشقاب مسلط هستند و هم به فضای خارج از سفره و روند تردد سطل های سر ریز. همه فرایند خوردن شله فقط با یک دست انجام می شود و دست دوم باید برای نشان دادن واکنش سریع به افراد توزیع کننده سرریز همواره آزاد باشد. - هر مشهدی به صورت میانگین یک کیلو و نیم شله را می تواند بخورد که این میزان با باز کردن کمربند و حتی دکمه های یقه پیراهن در روزهای گرم و تابستانی، می تواند افزایش یابد. اگر برای اولین بار است که شله می خورید به حرف مشهدی ها که اصرار دارند بیشتر بخورید ، شله خودش جای خودش را باز می کند توجه نکرده و با جون خود بازی نکنید!

     

    شله مشهدی
  • leftPublish
  • ۱۱:۵۷   ۱۳۹۴/۷/۲۷
    avatar
    arnina
    دو ستاره ⋆⋆|3418 |2289 پست
    بسیار تحریک شدم .
    دیگه نمیتونم جلوی خودمو بگیرم .
    زود طرز تهیه رو هم بگو . برم بپزم . ناکام از دنیا نرم .
  • ۱۲:۰۶   ۱۳۹۴/۷/۲۷
    avatar
    آلما فاطمی
    پنج ستاره ⋆⋆⋆⋆⋆|13740 |7139 پست
    دستت درد نکنه روناک جان عین واقعیته ای خدااا
  • ۱۶:۰۰   ۱۳۹۴/۷/۲۷
    avatar
    مامان ملیکا خانم
    کاربر جديد|71 |96 پست
    دمتون گرم من از خطه خراسانم و این تصاویر را به عینه دیدم .واقعا جالبه😂😂😂😂😂😂😉😉
  • ۱۳:۰۳   ۱۳۹۴/۷/۲۸
    avatar
    مامان خانم بهار
    کاربر فعال|504 |627 پست
    این مطلب رو که خوندم کلی خندیدم منم مشهدی ام اینی که گفتی واقعا درسته نمیدونی چه حالی داره مراسم شله پزی واز همه مهمتر خوردن شله اونم باقیمه زیاد
  • ۱۳:۱۳   ۱۳۹۴/۷/۲۸
    avatar
    مامان خانم بهار
    کاربر فعال|504 |627 پست
    قسمت جالب پخت شله زمانی هست که میخوان گوشتای شله رو ریز کنن ممکنه یک یا دوتا لاش گوسفند رو بریزن داخل یه دیگ وبپزن بعد از پختنش گوشتا رو با دست ریش ریش میکنن که ه این کار رو اقایون انجام میدن البته اقای اشپز هم بالا سرشون که یه وقت کسی به گوشتها دستبردنزنه چون واقعا گوشتش خوشمزه س
  • leftPublish
  • برای شرکت در مباحث تبادل نظر باید ابتدا در سایت  ثبت نام  کرده، سپس نام کاربری و کلمه عبور خود را وارد نمایید؛    (Log In) کنید.
موضوع قبل
موضوع بعد
آخرین پست های این تالار
آخرین پست های این بخش
تبلیغات
 
تمامی حقوق مادی و معنوی سایت محفوظ و متعلق به سايت زیباکده بوده و استفاده از مطالب با ذکر و درج لینک منبع بلامانع است.
© Copyright 2024 - zibakade.com
طراحی و تولید : بازارسازان