قرص آسنترا یک داروی تجویزی است که با نام تجاری Zoloft در دسترس است. همچنین به عنوان یک داروی ژنریک معرفی شده است. این دارو به صورت محلول خوراکی نیز موجود است. آسنترا برای درمان اختلال افسردگی، اختلال وسواس اجباری، اختلال هراس، اختلال استرس پس از سانحه، اختلال اضطراب اجتماعی و اختلال نارسایی پیش از قاعدگی استفاده میشود.
قرص آسنترا چگونه عمل میکند؟
آسنترا متعلق به دستهای از داروها به نام مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین (SSRIs) است. این دارو با افزایش میزان سروتونین ـ یک ماده طبیعی در مغز شماـ که به حفظ تعادل سلامت روان کمک میکند، عمل می کند. این میتواند علائم افسردگی و اضطراب را بهبود بخشد. Drdr.ir توضیحات مفصلی درباره قرص آسنترا دارد.
عوارض جانبی قرص آسنترا
آسنترا ممکن است باعث خواب آلودگی، بی خوابی یا هر دو شود. همچنین ممکن است عوارض جانبی دیگری ایجاد کند که در ادامه آنها را بررسی میکنیم:
عوارض جانبی این دارو در بزرگسالان کمی متفاوت از عوارض جانبی برای کودکان است. عوارض جانبی برای بزرگسالان و کودکان می تواند شامل موارد زیر باشد:
● حالت تهوع، از دست دادن اشتها، اسهال و سوء هاضمه
● تغییر در عادات خواب، از جمله افزایش خواب آلودگی و بی خوابی
● افزایش تعریق
● مشکلات جنسی، از جمله کاهش میل جنسی و نارسایی انزال
● لرزش
● خستگی
● تحریک پذیری
عوارض جانبی اضافی برای کودکان می تواند شامل موارد زیر باشد:
● افزایش غیر طبیعی در حرکت یا بی قراری عضلات
● خونریزی بینی
● تکرر ادرار
● نشت ادرار
● پرخاشگری
● دورههای قاعدگی سنگین
● کاهش سرعت رشد و تغییر وزن هنگام مصرف این دارو باید به دقت مراقب قد و وزن کودک خود باشید.
اگر این اثرات خفیف باشند، ممکن است ظرف چند روز یا چند هفته از بین بروند. اگر شدیدتر هستند یا از بین نمیروند، با پزشک یا داروساز خود صحبت کنید.
تداخلهای دارویی قرص آسنترا
مصرف برخی داروها با آسنترا ممکن است منجر به افزایش عوارض جانبی شود. این داروها عبارتند از:
● داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs): مانند ایبوپروفن، ناپروکسن، آسپرین و وارفارین. مصرف این داروها با قرص آسنترا خطر خونریزی یا کبودی را افزایش میدهد.
● تریپتانها مانند سوماتریپتان: با مصرف این داروها با آسنترا، خطر ابتلا به سندرم سروتونین افزایش مییابد. اگر این داروها را با هم مصرف میکنید، پزشک باید شما را کاملا تحت نظر داشته باشد.
● لیتیوم: مصرف این دارو با لیتیوم خطر ابتلا به سندرم سروتونین را افزایش میدهد.
● داروهای سروتونرژیک مانند فنتانیل، ترامادول و مخمر سنت جان: مصرف این داروها با قرص آسنترا خطر ابتلا به سندرم سروتونین را افزایش میدهد.
● سایمتیدین: مصرف سایمتیدین با قرص آسنترا ممکن است باعث تجمع آسنترا در بدن شما شود. در صورت مصرف آن با سایمتیدین ممکن است دوز آسنترا شما کاهش یابد.
● داروهای ضد افسردگی سه حلقهای مانند آمی تریپتیلین، دزیپرامین و ایمی پرامین: مصرف آسنترا با این داروها ممکن است باعث تجمع این داروها در بدن شما شود. در حین مصرف قرص آسنترا، پزشک ممکن است نیاز به تنظیم دوز داروهای ضد افسردگی سه حلقهای شما داشته باشد.
قرص آسنترا برای چه گروهی خطرناک است؟
برای افراد مبتلا به گلوکوم: مصرف این دارو ممکن است باعث حمله گلوکوم شود. اگر مبتلا به گلوکوم هستید، قبل از مصرف این دارو با پزشک خود صحبت کنید.
برای افراد مبتلا به اختلال دوقطبی: مصرف این دارو ممکن است باعث یک دوره شیدایی شود. اگر سابقه شیدایی یا اختلال دوقطبی دارید، قبل از استفاده از این دارو با پزشک خود صحبت کنید.
برای افراد مبتلا به تشنج: مصرف این دارو خطر ابتلا به تشنج را افزایش میدهد. اگر سابقه تشنج دارید، قبل از مصرف این دارو با پزشک خود صحبت کنید. اگر در حین مصرف این دارو دچار تشنج شدید، باید مصرف آن را قطع کنید.
برای افراد مبتلا به مشکلات کلیوی: اگر مشکلات کلیوی دارید، ممکن است نتوانید این دارو را به خوبی در بدن هضم کنید. این فرایند ممکن است سطح دارو را در بدن شما افزایش دهد و عوارض جانبی بیشتری ایجاد کند. این دارو همچنین ممکن است عملکرد کلیه شما را کاهش دهد و بیماری کلیوی شما را بدتر کند.
برای افراد مبتلا به مشکلات کبدی: اگر مشکلات کبدی دارید، ممکن است بدن شما نتواند این دارو را نیز پردازش و هضم کند. این چالش ممکن است سطح دارو را در بدن شما افزایش دهد و عوارض جانبی بیشتری ایجاد کند.
دستور پزشک را فراموش نکنید
قرص خوراکی آسنترا برای درمان طولانی مدت استفاده میشود. اگر آن را طبق دستور مصرف نکنید، خطرات جدی در پی دارد.
اگر مصرف دارو را به طور ناگهانی قطع کنید یا اصلا آن را مصرف نکنید: افسردگی شما بهتر نمیشود. حتی ممکن است بدتر شود. بدون مشورت با پزشک خود، مصرف این دارو را قطع نکنید. قطع سریع دارو ممکن است باعث علائم جدی منبع مورد اعتماد شود، از جمله:
● اضطراب، تحریک پذیری، خلق و خوی بالا یا پایین، بی قراری و تغییر در عادات خواب شما
● سردرد، تعریق، حالت تهوع و سرگیجه
● احساساتی شبیه شوک الکتریکی، لرزش و گیجی
اگر دوزها را فراموش کردید یا دارو را طبق برنامه مصرف نکردید: ممکن است داروی شما به خوبی اثر نکند یا به طور کامل موثر واقع نشود. برای اینکه این دارو خوب عمل کند، باید مقدار مشخصی همیشه در بدن شما باشد.
مصرف بیش از حد: علائم مصرف بیش از حد این دارو می تواند شامل موارد زیر باشد:
● خستگی
● استفراغ
● ضربان قلب سریع
● حالت تهوع
● سرگیجه
● تحریک
● لرزش
دوزهای فراموش شده: به محض یادآوری دوز خود را مصرف کنید. اما اگر فقط چند ساعت قبل از نوبت بعدی برنامه ریزی شده خود را به یاد آوردید، فقط یک نوبت مصرف کنید. هرگز سعی نکنید با مصرف دو دوز در یک نوبت به نتیجه برسید. این موضوع میتواند منجر به عوارض جانبی خطرناک شود.
اثر دارو را بررسی کنید: اگر متوجه شدید علائم افسردگی شما کمتر است یا کمتر اتفاق میافتد، میدانید که این دارو مؤثر است. این ممکن است تا 4 هفته طول بکشد. وقتی احساس بهتری پیدا کردید، مصرف آن را قطع نکنید. همانطور که پزشک به شما گفته به مصرف آن ادامه دهید.