در زودپز پخت غذا در يك ظرف كاملا در بسته و تحت فشار انجام ميشود و به اين ترتيب مدت زمان پخت غذا كاهش خواهد يافت.با افزايش فشار دماي جوش مايعات افزايش و با كاهش فشار اين دما كاهش مييابد. وقتي غذا را همراه با مقداري آب داخل زودپز ميريزيم و در آن را ميبنديم، آب به جوش آمده و بخار ميشود. با افزايش ميزان بخار آب در زودپز فشار داخل ظرف هم افزايش يافته و به اين ت
رتيب نقطه جوش آب بالا ميرود. وقتي مواد غذايي در دماي بالاتري قرار ميگيرند سرعت پخت آنها افزايش يافته و به اين ترتيب غذا در مدت زمان كوتاهتري آماده خواهد شد.در زودپز، بخار بسيار داغي ايجاد ميشود كه موجب ميشود دماي درون ظرف به 300 درجه سانتيگراد افزايش يابد. اين در حالي است كه در ديگهاي معمولي كه در پخت غذا از آنها استفاده ميشود هيچگاه دماي هوا تا اين اندازه افزايش نخواهد يافت. به اين ترتيب در زودپز بدون اين كه ويتامينها و مواد معدني موجود در يك ماده غذايي از بين برود سرعت پخت آن ماده غذايي افزايش مييابد.
استفاده از زودپز در مناطقي كه در ارتفاعات قرار گرفتهاند بسيار موثر است. از آنجايي كه در مناطق مرتفع به علت كاهش فشار جوي آب در دماي پايينتري به جوش ميآيد استفاده از زودپز ميتواند اين محدوديت را از ميان بردارد.