مواد غذایی متنوعی وجود دارد که با افزایش تعریق، دمای بدن را کاهش می دهند. میوه های آبدار و برخی مواد غذایی دیگر شما را از این گرمای بی امان نجات می دهند. با ما باشید تا بیشتر با این مواد غذایی آشنا شوید.
در این گرما و تابش بی امان خورشید شاید خوردن بستنی بسیار دلچسب و خنک کننده به نظر بیاید اما خوردن بستنی راه مناسبی برای مقابله با گرما نیست. چون بستنی به طور موقت گرما را از بین می برند و چیزی نمی گذرد که دوباره گرمتان شود آن هم بیش از قبل. چون زمانی که بدن شروع به هضم و ذخیره کالری های دریافتی از بستنی مشغول می شود دمای آن بالا می رود. اما مواد غذایی متنوعی وجود دارد که با افزایش تعریق، دمای بدن را کاهش می دهند. میوه های آبدار و برخی مواد غذایی دیگر شما را از این گرمای بی امان نجات می دهند. با ما باشید تا بیشتر با این مواد غذایی آشنا شوید.
تعریق راه خنک نگه داشتن بدن
بدن برای اینکه دمای خود را در درجه ثابتی نگه دارد و با گرما مقابله کند از مکانیسم تعریق استفاده می کند. اگر بدنتان نتواند به خوبی با گرما مقابله کرده و دمای خود را حفظ کند با مشکلاتی مانند گرما، کرامپ های عضلانی، ورم دست، پاها و قوزک پا، خستگی غیرعادی و احساس ناخوشی عمومی روبه رو خواهید شد. یادتان باشد زمانی که بدن دچار بی آبی شده باشد علائمی مانند تشنگی زیاد، کاهش نیاز به ادرار، رنگ ادرار تیره، خشکی پوست، نبض تند و تنفس سریع بروز می کند. اگر با چنین علائمی مواجه شدید حتماً با متخصص مشورت کنید.
چه افرادی بیشتر در معرض گرما و بی آبی قرار دارند؟
برخی افراد بیشتر در معرض خطرات ناشی از گرمای شدید قرار دارند مانند:
* نوزادان و کودکان کمتر از ۵ سال
* افراد سالمند
* خانم های باردار
* افراد مبتلا به بیماری های مزمن مانند افرادی که از بیماری های تنفسی رنج می برند
* افرادی که الکل یا مواد مخدر مصرف می کنند
* افرادی که کار یدی انجام می دهند و محیط کارشان در فضای باز است مانند کارگران ساختمان
* افرادی که در محیط های گرم مانند نانوایی یا کارخانجات ریخته گری کار می کنند
* افرادی که در بیرون و هوای گرم ورزش های سنگین انجام می دهند.
مواد غذایی مقابله کننده با گرما
بفرمایید نعنا
نعنا باعث می شود که عصب های دهان نسبت به سرما حساس تر شوند. به همین دلیل نیز تأثیر زیادی در خنک شدن بدن دارد بخصوص زمانی که نعنا تازه باشد. این سبزی معطر به هضم غذا نیز کمک زیادی می کند. توصیه می کنیم در این روزهای گرم سبزی خوردن را دریابید و داخل سالادهایتان نعنا بریزید. حتماً کنار غذاهایی مانند مرغ نیز نعنا بگذارید. چون بدنتان را خنک می کند.
فلفل چیلی
در کشورهایی با آب و هوای گرم مانند هند و تایلند، مردم مرتباً مواد غذایی تند و پرادویه می خورند. چرا؟ چون یکی از ترکیبات موجود در فلفل که «کاپسائیسین» نام دارد واکنشی در بدن ایجاد می کند که باعث تعریق می شوند. این کار نیز به بدن در جهت کنترل دمای خود کمک می کند. توصیه می کنیم در این روزها فلفل و بخصوص فلفل چیلی را به غذاهایتان اضافه کنید. مثلاً خوردن نودل که حاوی نعنا و فلفل چیلی باشد بدنتان را خنک تر می کند.
سبزیجات
سبزیجات برای سلامتی بدن فوق العاده هستند و در گرمای بی امان تابستان نیز به کمک بدن می آیند. در این روزها حتماً به سراغ سبزیجات سرشار از آب بروید. تربچه و سبزیجات برگ سبز، کدو، گوجه فرنگی و غیره حاوی آب هستند که عطش بدن را رفع کرده و به خنک شدن آن کمک می کنند. یادتان باشد زمانی که بدن آب کافی نداشته باشد نمی تواند از طریق تعریق خود را خنک کند.
کاهو حاوی ۹۵ درصد آب است. سبزیجات برگ سبز دیگر نیز نقش موثری در عطش زدایی دارند. توصیه می کنیم در این روزهای گرم حتماً سالاد کاهو، سالاد سزار، سبزی خوردن را در برنامه روزانه تان داشته باشید تا آب بدنتان به خوبی تأمینشده و دمای بدنتان حفظ شود.
کدو ۹۴ درصد آب دارد و مصرف خام یا پخته شده آن تأثیر زیادی در تأمین آب بدن و خنک نگه داشتن آن دارد. کدو خوش هضم است و میزان زیادی پتاسیم، منیزیم و فیبر دارد و شما می توانید بدون ترس از کالری یا هر چیز دیگری از آن میل کنید.
گوجه فرنگی بدون شک یکی از میوه – سبزیجات سرشار از آب است. گوشت آبدار آن ضد عطش است. گوجه فرنگی نیز حاوی ۹۴ درصد آب است. این چشم و چراغ سالاد، پتاسیم و منیزیم و ویتامین های C و E زیادی به بدن می رساند.
میوه ها
میوه ها به طور طبیعی شیرین و خنک کننده هستند. توصیه می کنیم به جای بستنی و هله هوله های این چنینی از میوه های آبدار استفاده کنید. چون علاوه بر رفع عطش و تأمین آب بدنتان میزان زیادی ویتامین نیز به بدنتان می رسانند. میوه هایی مانند سیب، خیار، طالبی و هندوانه قهرمان میوه های ضدعطش هستند.
توصیه می کنیم سالاد میوه تهیه و میل کنید. سالادهایتان را پر از خیار کنید. خیار با ۹۷ درصد آب رکوردار میوه های ضدعطش است. این میوه سرشار از مواد معدنی به ویژه پتاسیم و ویتامین های A،B،C و E است. بهتر است از میوه های ارگانیک استفاده کرده وپوست آن ها را نیز میل کنید. علاوه بر خیار، طالبی و هندوانه نیز جزو میوه های فوق العاده برای خنک نگه داشتن بدن هستند. این میوه ها از حدود ۹۵ درصد آب تشکیل شده اند. یادتان باشد میوه های دیگری مانند هلو با ۸۷ درصد آب و زردآلو با ۸۵ درصد آب جزو میوه های ضدعطش دیگر هستند. البته در این بین باید حواستان باید به مصرف برخی میوه ها و سبزیجات که خاصیت ادرارآوری بالایی دارند مانند مارچوبه، آرتیشو، رازیانه یا انبه نیز باشد. این میوه ها و سبزیجات، آب بدن را از بین می برند.
نخود
بدن ما در هر فصلی از سال به پروتئین نیاز دارد و خیلی از مردم برای تأمین این ترکیب علاقه زیادی به مصرف گوشت ها و به خصوص کباب نشان می دهند. اما این غذای لذیذ چندان مناسب فصل تابستان نیست. بدن ما برای هضم گوشت قرمز نیاز به انرژی زیادی دارد و دمای بدن برای هضم آن بالا می رود. اگر می خواهید در این فصل بدنتان خنک بماند برای تأمین پروتئین به سراغ مواد غذایی دیگری مانند نخود بروید. به طور کلی حبوبات حاوی میزان زیادی از فیبرها و ویتامین ها هستند. افزودن نخود به سالادی که حاوی زیتون؛ گوجه فرنگی یا کرفس و آب لیموترش و غیره است یک غذای خوب و سبک برای تابستان محسوب می شود که علاوه بر تأمین مواد مغذی بدنتان، به خنک تر ماندن آن نیز کمک می کند.