مضرات رنگ مو:
محققان و متخصصان امراض پوستى اعلام كردهاند ميزان آلرژى و حساسيت ناشى از مصرف رنگ مو در مصرفكنندگان رو به افزايش است و اين رقم نسبت به چند سال گذشته، دو برابر شده است.
بر اساس بررسىهاى انجام شده، كاهش سن مصرف كنندگان و افزايش علاقه به رنگ كردن موها از عواملى است كه باعث بروز اين مشكل (افزايش حساسيتهاى پوستى) مى شود. بر اساس تحقيقاتى كه سال 1992 در ژاپن با مطالعه و بررسى سن مصرفكنندگان و ميزان استفاده از لوازم رنگ مو انجام شد، مشخص شد 13 درصد دختران دبيرستانى، 6 درصد زنان و 2 درصد مردان 20 تا 30 ساله از محصولات رنگ كردن مو استفاده مى كنند.
اما فقط چند سال بعد، نتايج تحقيق مشابهى در سال 2001 در اين كشور، باعث تعجب و نگرانى متخصصان امراض پوستى شد كه نشان مى داد 41 درصد از دختران دبيرستانى، 85 درصد زنان و 33 درصد مردان 20 تا 30 ساله از اين محصولات استفاده مى كنند.
تحقيق ديگرى در دانمارك بر روى 4 هزار فرد بزرگسال، حكايت از آمار 18درصدى مردان و 75 درصدى زنان مصرف كننده رنگ مو و مواد آرايشى مشابه داشت كه بيش از 5 درصد آنان تا كنون حداقل يكبار دچار حساسيتها و ساير مشكلات پوستى شدهاند.
نكته جالب توجه در مورد افرادى كه در اثر رنگ مو دچار حساسيت يا مشكلات ديگر مى شوند، اين است كه فقط 15درصد اين افراد براى معالجه به مراكز درمانى مراجعه كردهاند.
يكى ديگر از اتفاقاتى كه باعث شد توجه محققان به تاثيرات رنگ مو و مضرات آن جلب شود، اتفاقى است كه سال گذشته رخ داد؛ اكتبر سال 2006، گزارشى از حساسيت پوستى در 8 نوجوان 12 تا 15 ساله در كوپنهاگ به دست مسوولان رسيد. تاثير رنگ مو روى 5 نفر از اين نوجوانان به قدرى شديد بود كه در بيمارستان بسترى شدند و يكي از آنها نيز تحت مراقبت ويژه قرار گرفت.
اما دليل بروز چنين مشكلى حين رنگ كردن موها، مربوط به مادهاى به نام «پارافنيلن ديامين» است كه در تركيبات رنگ مو وجود دارد. اين ماده در اثر استفادهى طولانى مدت و مداوم از محصولات رنگكردن مو، باعث ايجاد حساسيتهاى پوستى مىشود و گاهى اين آسيبهاى پوستى به حدي شديد است كه مىتواند فرد را راهى بيمارستان كند.
پارافنيلن ديامين همان «PPD» است كه روى بستهبندى دو سوم رنگ موها نوشته شده و نوع حساسيتى كه در استفاده از رنگ موى حاوى اين ماده ايجاد مىشود، به صورت تاول روى پوست صورت، به خصوص درناحيه خط رويش موها، بروز مىكند.
PPD مادهاى است كه باعث آسيبهاى جدى به پوست مىشود و به همين دليل در قرن 20 ميلادى به دليل افزايش اين مشكل، مصرف اين ماده در تركيبات آرايشى مو در كشورهاى آلمان، سوئد و فرانسه ممنوع شد.
بر اساس تحقيقى كه توسط متخصصان امراض پوستى در لندن انجام شده، مشخص شد واكنش منفى پوست نسبت به PPD نه تنها در لندن، بلكه در تمام كشورهاى جهان رو به افزايش است و آمار گزارش شده از ميزان حساسيت به اين ماده در شش سال گذشته، دو برابر شده و به 1/7 درصد رسيده است و با اينكه خطرات ناشى از مصرف اين ماده به اثبات رسيده است، اما بسيارى از كارخانههاى توليدكننده محصولات مختلف رنگ مو، نسبت به اين موضوع بى توجه هستند و روى بستهبندى اين محصولات، هيچ هشدارى نسبت به عواقب استفاده از اين مواد درج نمىكنند.
البته اين مشكلات فقط براى گروه سنى جوانان پيش نمى آيد و كودكان زيادى تا كنون با اين مشكل دست پنجه نرم كردهاند؛ بسيارى از كودكان تحت شرايطى خاص، مجبور به رنگ كردن موهاى خود مى شوند. البته نه اينكه فكر كنيد، موهاى آنها را با ضرب و زور، رنگ مىكنند، نه! اما در آيين و رسوم خاصى كه در برخى كشورها برگزار مى شود، موى كودكان شركتكننده در مراسم را رنگ مىكنند و همين امر مىتواند باعث بروز حساسيتهاى پوستى در كودكان شود.
البته در حال حاضر، مقدار مشخصى PPD براى استفاده در رنگ موها و ساير محصولات اينچنينى، از سوى اتحاديه اروپا تعيين شده است و بر اين اساس توليدگنندگان اين لوازم آرايشى مجازند حداكثر تا 6 درصد از PPD در تهيه مواد آرايشى استفاده كنند.
اگر شما جزء كسانى هستيد كه رنگ مو مصرف نمى كنيد، از دردسرهاى ناشى از مصرف رنگ مو هم در امان هستيد؛ در غير اين صورت دست كم توصيه هاى ايمنى را جدى بگيريد! تست كردن رنگ مو روى قسمت كوچكى از پوست دست (48 ساعت قبل از رنگ كردن موها)، مىتواند از هرگونه اتفاق ناگوارى در اين زمينه جلوگيرى كند.