۱۶:۲۸ ۱۳۹۴/۱۲/۵
سبزه_کوزه_ای
تهیه کوزه سبز نیز بسیار جالب است. با استفاده از یک کوزه سفالی و مقداری بذر شاهی یا خرفه و خاکشیر ( بذرهای لعاب دار) می توانیم سبزه کوزه ای درست کنیم. ابتدا کوزه را از آب پر می کنیم و برای مدت یک شبانه روز آن را همانطور پر از آب نگه می داریم تا جدار کوزه کاملاً خیس شود. مرحله بعدی ایجاد سطح اتکا و یا سطحی مناسب برای رشد ریشههای بذرها است. اگرچه بذرهایی مانند شاهی و خاکشیر لعاب دارند، اما این لعاب تا مدتی وجود دارد و بعد از آن سبزه باید بهواسطه رشد ریشههایش روی دیواره کوزه دوام بیاورد. به همین دلیل باید سطحی برای ریشهها ایجاد کرد تا در لابهلای آن فرو روند و بذرها پایین نریزند. بدین منظور روی کوزه یک جوارب نایلونی یا همان جوراب های زنانه (ترجیحا به رنگ کرم) میکشیم، به طوری که کف کوزه در قسمت نوک پنجه جوراب و سر جوراب نیز در قسمت دهانه کوزه قرار گیرد. اضافه جوراب را نیز میتوان داخل دهانه کوزه وارد کوزه کرد.
برخی افراد به جای جوراب (که سادهترین گزینه است) از پارچههای نازک و نخی و البته درشت بافت که به نام تنظیف معروف است استفاده میکنند و کوزه را در لایهای از این پارچه میپیچند. البته این کار نسبت به جوراب نایلونی حوصله بیشتری نیاز دارد، زیرا کنارههای پارچه را باید با نخ و سوزن دوخت و طوری پارچه را در اطراف کوزه محکم کرد که طی قراردهی و جوانهزنی بذرها دچار چینخوردگی نشود. سپس بذرها را که قبلا مرحله خیس شدن را طی کردهاند بهآرامی و با انگشتان دست روی دیواره کوزه قرار میدهیم، به طوری که در مورد بذر شاهی فقط یک لایه نسبتا نازک و در مورد مخلوط خرفه و خاکشیر لایه نسبتا ضخیمتری به شکل یکنواخت تمامی سطح کوزه را بپوشاند و به جوراب یا پارچه موجود روی سطح کوزه بچسبد. از آنجا که آب کوزه روزانه مقداری تبخیر میشود، به طور مرتب سطح آب را بررسی کنید و در صورت لزوم مجددا در کوزه آب بریزید. وجود آب، رطوبت مورد نیاز بذرها را تامین میکند. البته گاهی اسپری آب نیز به تامین رطوبت و شادابی بذرها کمک مینماید.