۱۵:۲۴ ۱۳۹۲/۱۲/۱۰
عادت ماهانه مي تواند خطرناک باشد
بهطور طبيعي،عادت ماهانه خانم ها تقريبا هر 28 روز يک بار رخ ميدهد و البته خصوصيات قاعدگي (طول دوره ماهانه، مدت خونريزي و شدت آن) ممکن است بين خانم ها، متفاوت باشد. معمولا خونريزي ماهانه 5 تا 7 روز طول ميکشد و به طور طبيعي، حدود يک فنجان خون در اين مدت از دست مي رود.
اغلب خانم ها در دورهاي از زندگي خود، خونريزي شديد قاعدگي را تجربه ميکنند، اما بعضي از آنها تقريبا در تمام دورهها، خونريزي شديد دارند که اين موضوع را نبايد امري عادي و طبيعي تلقي کرد.
بسياري از خانمها تصور ميکنند که خونريزيهاي شديد قاعدگي امري طبيعي است، در حالي که اين حالت ممکن است بسيار خطرناک بوده و علامت نوعي اختلال خوني باشد.
تحقيقات بسياري نشان ميدهد که قاعدگيهاي شديد ممکن است علامتي از يک سري اختلالات انعقادي خون باشد.
وقتي خون منعقد نميشود
محققان هشدار ميدهند که خانم ها و پزشکان بايد به نشانههاي خونريزيهاي بيش از حد توجه بيشتري داشته باشند و آن را امري طبيعي تلقي نکنند. بسياري از اين اختلالات انعقادي در خانم ها ناشناخته باقي ميمانند، در حالي که ممکن است نشانهاي از وجود يک مشکل باشد. خانم هايي که دچار سيکلهاي قاعدگي شديد ميشوند، بايد بيشتر مراقب باشند، زيرا 25 درصد آنها مبتلا به اختلالات خوني ناشناخته هستند.
خونريزيهاي زياد دوران قاعدگي ممکن است نشانگر اين باشد که خون به سادگي و بهطور طبيعي لخته نمي شود. در بسياري از موارد پزشکان به مشکلات انعقادي فکر نميکنند. بسياري از پزشکان دلايل هورموني و يا وجود فيبرومها را دليل خونريزيهاي شديد ميدانند و در برخي موارد حتي با برداشتن رحم از طريق جراحي، اقدام به درمان اين خونريزيها ميکنند، در حالي که علت اصلي اين مشکل وجود اختلالاتي در انعقاد خون است.
چرا و به چه علت؟
شايعترين عللي که ميتوانند موجب خونريزي شديد قاعدگي شوند عبارتند از:
- عدم تعادل هورموني: در هر دوره ماهانه طبيعي، تعادل بين هورمونهاي استروژن و پروژسترون، بازسازي ديواره رحم (اندومتر) را تنظيم ميکند. اين ديواره در طول قاعدگي تخريب شده و از طريق خونريزي خارج ميشود. اگر تعادل بين هورمونها بههم بخورد، اندومتر (ديواره رحم) بيش از حد رشد ميکند و به ناچار بايد خونريزي بيشتري صورت بگيرد تا اين ديواره بريزد و خارج شود.
گاهي خونريزيهاي شديد هنگام عادت ماهانه خانم ها، از يک اختلال انعقاد خون جدي ناشي ميشود.
عدم تعادل هورموني در دختران جواني که براي اولينبار عادت ماهانه ميشوند و همچنين در خانم هايي که به يائسگي نزديک ميشوند، بيشتر رخ ميدهد. هر علت ديگري که بتواند اين تعادل هورموني را بههم بزند، ممکن است باعث منوراژي (خونريزي قاعدگي بيش از حد يا طولاني) شود، مثل بيماريهاي تيروييد که اغلب با داروهاي هورموني قابل کنترل است. هر چند، استفاده نامناسب از داروهاي هورموني خود ميتواند يکي از علل مستقيم منوراژي باشد.
- فيبروم رحم: اين تومور خوشخيم و غيرسرطاني رحم، در سالهاي باروري شما ظاهر ميشود. فيبروم رحم ميتواند به خونريزي قاعدگي شديدتر از حد طبيعي و يا طولاني منجر گردد.
- پوليپ: پيشرفت رشد تومور کوچک خوشخيم در ديواره رحم (پوليپ رحم) ميتواند موجب خونريزي شديد يا طولاني قاعدگي شود. اغلب پوليپ رحم در سنين باروري و به علت توليد يا مصرف بيش از حد هورمون به وجود ميآيد و ميتواند به خونريزي در زماني غير از زمان قاعدگي (لکه بيني) منجر گردد.
- کيستهاي تخمدان: اين کيسههاي پر از مايع، داخل يا روي تخمدانها ايجاد ميشوند. اين ضايعات اغلب خوشخيم هستند و به ندرت موجب بينظميهاي قاعدگي از جمله منوراژي ميشوند.
- اختلال عملکرد تخمدان: نارسايي تخمدانها در توليد، تکميل و آزاد کردن تخمک (تخمکگذاري) ميتواند موجب عدم تعادل هورموني و در نتيجه منوراژي شود.
- آدنوميوز: اين بيماري وقتي ايجاد ميشود که غدد اندومتر در عضلات رحم جاسازي شود و اغلب موجب خونريزي شديد و درد ميگردد. در زنان ميانسالي که تعداد بچههاي زيادتري داشتهاند، احتمال گسترش اين بيماري بيشتر است.
- آي.يو.دي: اين دستگاه داخل رحمي که براي جلوگيري از بارداري بهکار ميرود، موجب لکهبيني خفيف در زمان استفاده از آن ميشود که اغلب پزشک مجبور به خارج کردن آن از رحم فرد بيمار ميگردد.