سبزی پلو ماهی را با ادویه جات گرم بخورید
بسیاری از افراد عادت دارند سبزی پلو ماهی را با ماست بخورند یا به توصیه کارشناسان تغذیه برای جذب بهتر آهن ماهی، آن را با چاشنی آبلیمو یا آب نارنج طعم دار کنند، اما باید بدانید از نظر طب سنتی ماهی طبع سردی دارد. البته به گفته حکما ماهیهای اقیانوسیه و جنوب به دلیل پرورش در آبهای شور، سردی کمتر و ماهیهای آبهای شیرین معتدلتر هستند، اما در هر حال ماهی نوعی آبزی است که با مزاجهای سرد و تر سر ناسازگاری داشته و شمالی و جنوبی آن هم میتواند دردسرساز باشد. یعنی ممکن است موجب ناراحتیهای گوارشی، رخوت، خواب آلودگی، تهوع و استفراغ شود و هضم ثقیلی داشته باشد. حال اگر شما این آبزی سرد مزاج را با آبلیمو، ترشی لیته، سیر ترشی، ماست، دوغ یا تخممرغ بخورید، حتی اگر پرفشاری خون هم داشته باشید عواقب سردی آن دوچندان خواهد شد.
در نتیجه توصیه شده است بویژه افرادی که نوع مزاج خود را نمیشناسند یا سرد مزاج هستند سبزی پلو، ماهی، میگو و کوکو سبزی را با سبزیها یا ادویهجات گرم همچون نعنا، گشنیز، ترخون، گلپر، زیره، دارچین، زنجبیل یا فلفل سیاه میل کنند تا سردی آن را به اعتدال رسانند. البته حکما گفتهاند آب نارنج تنها چاشنی ترشی است که طبع گرم دارد و بهترین طعمدهنده آبزیان محسوب میشود.
جالب است بدانید از آنجا که جنوبیها، ماهی خورهای قهاری هستند برای دوری از علائم سرد مزاجی این غذا، همیشه پس از صرف ماهی چند عدد خرما میخورند تا طبع گرم این میوه بر سردی ماهی فائق آید و به هضم بهتر غذا نیز کمک کند.
اگر میخواهید شب، خواب آرامی داشته باشید بهتر است سبزی پلو ماهی و کوکوی اشپل را در روز عید و هنگام ناهار میل کنید و همراه آن آب ننوشید. زیرا آب سبب رقیق شدن شیره معدی و دیر هضمی و سنگینی بیشتر ماهی و تخمهایش میشود. سبزیهای پلویی که حاوی شوید، تره و جعفری بیشتری باشد میتواند تا حدود زیادی طبع سرد ماهی و برنج را تعدیل دهد.
این را هم بدانید سیر طبع بسیار گرمی دارد و اگر چند عدد آن را همراه ساقه سبزش روی دمی سبزی پلو بگذارید یا در روغن یا در حین بخار پز کردن ماهی استفاده کنید نهتنها از عطر و طعم اشتهابرانگیز آن سود میبرید بلکه خوشمزگی آن را دوچندان میکنید.