آیه سوم:
میدانید که سوره مبارکه کوثر در پاسخ كسى نازل شده كه رسول خدا (ص) را به اجاق كورى زخم زبان زد و اين زخم زبان هنگامى بود كه قاسم و عبد اللَّه دو فرزندان رسول خدا (ص) از دنيا رفتند. در این آیه خداوند در پاسخ به ان فرد به رسول خود میگوید که این دشمن تو است که ابتر و بدون نسل است (که در واقعیت هم همان طور شد اسم آن شخص عاصی ابن وائل بوده میتوانید داستانش را از تفاسیر بخوانید.)
ابتر به معنای بریده و قطع شده است و در اصطلاح به کسی میگفتند که فرزند ذکوری نداشته.
نکته جالب در این آیه این است که خداوند مخاطب خود را پیامبر گرفته است. یعنی مستقیم به آن شخص نگفته که تو ابتر میشوی بلکه به رسول خود گفته که دشمنت ابتر میشود. این هم یک جور تحقیر آن دشمن رسول خداست و هم از باب دلگرمی به حضرت است. پس در معنای ظاهر یعنی پیامبر آن کسی که به تو گفته اجاق کور خودش نسلش قطع میشود و در عوض به برکت حضرت زهرا و فرزندان ایشان به تو نسلی میدهم که مصداق خیر کثیر است.
اما آیا معنای آیه فقط در همین داستان خلاصه میشود؟
شأنی به معنای دشمنی است که از شدت کراهت از طرف خود دور میشود. پس دشمن پیامبر کسی است که این قدر از پیامبر متنفر است که همیشه سعی میکند از ایشان دور باشد. مگر در آیه اول نگفتیم که خیر کثیر به پیامبر داده شده است؟ پس کسی که از پیامبر دوری کند از این خیر کثیر بی بهره است، پس ابتر است.
در ادامه جمع بندی از سوره ارائه میشود انشاءالله.