این توصیههایی که برای خوردنیها و نخوردنیهای سحری، افطار و شام است اعلام شده به شرح زیر است:
افطار
رطب یا خرما + آب: افطار کردن با خرما سنت است و بهتر است تا شام چیز دیگری میل نشود. اما اگر خواستید چیز دیگری مصرف کنید بهتر است از شیرینی جات طبیعی مصرف کنید، مثل عسل به صورت شربت یا انگور و کشمش یا میوههای شیرین دیگر.
۱- آبی که هنگام افطار مینوشید بهتر است نه زیاد گرم باشد و نه زیاد سرد باشد (معتدل)
۲- سعی شود افطار و شام با هم مصرف نشود حداقل نیم ساعت بعد از افطار شام مصرف شود.
۳- در افطار لبنیات مثل (دوغ و ماست) مصرف نشود زیرا بسیار سرد است و برای مغز مضر بوده و چه بسا احساس کسالت به انسان دست دهد.
شام
۱- حریره بادام با آرد برنج قهوهای، که با عسل یا شیرهٔ انگور یا شیره خرما شیرین شده باشد.
۲- نان + پنیر +سبزی + مغز گردو + چند عدد خرما یا مقداری انگور رسیده.
۳- اکتفا به یک نوع غذای ساده که بخار پز یا آب پز شده باشد. مانند: انواع پلوها و خورشها.
۴- میتوان از غذاهای گوشتی یا غذاهای دریایی نیز در وعده شام استفاده کرد اما به مقدار کم (حداکثر دو بار در هفته)
۵- میتوان از آش جو با کشک مرغوب استفاده کرد. میتوان از انواع سوپها نیز استفاده کرد. برنج به مقدار کم – خوراک عدسی – گوشت و سبزی.
سحر
۱- بهتر است در سحری از غذاهای گیاهی پخته یا خام استفاده شود. مثلا: سالاد فصل + دو قاشق غذا خوری جوانه گندم + لیمو ترش تازه و روغن زیتون و آن را خوب بجوید. سپس میتوان مقدار کمی از غذاهای پخته گیاهی مانند پلو و خورشت گیاهی استفاده کرد. به جای گوشت درسحری میتوان از قارچ استفاده کرد.
۲- مقداری میوه و مغز بادام خام یا مغز گردو و پسته و فندق و تعدادی انجیر خشک خوب جویده شود بعد ۲ لیوان آب خنک نیز میل شود. میتوان در سحری چند دانه خرما یا انجیر یا میوههای دیگر نیز تناول کرد.
۳- غذاهای حاوی حبوبات، خرما، پنیر، نان گندم سبوسدار، شیر، ماست محلی، میوه و سبزیجات، نیز میتوان مصرف کرد.
توصیههای کلی در مورد شام و سحری
۱- در هنگام شام و سحری فقط از یک نوع غذا استفاده شود که شامل سه گروه غذایی باشد و در مصرف چند نوع غذا باهم خودداری شود.
۲- سعی شود حتما سحری میل شود، زیرا به فرموده پیامبر (ص) درآن برکت است و نیاز تغذیهای بدن را در طول روز تامین میکند و از کاهش قند خون و از بیحوصلگی و خستگی و کاهش یادگیری جلوگیری میکند.
۳- در سحری غذاهای کم حجم مصرف شود، سعی شود غذاهای فیبردار مصرف شود.
۴- مصرف سبزیجات و میوه جات هنگام سحری و شام بسیار مناسب است و کمک به دفع سموم میکند و تشنگی در طول روز را کاهش میدهد.
۵- در شام و سحر سعی شود از آرد سبوسدار استفاده شود. (نانی که با ارد سبوسدار پخت شده باشد مانند نان سنگک)
۶- در سحری از مصرف غذاهایی مثل: کوکو سبزی، کوکو سیب زمینی، کتلت، گوشت سرخ کرده، جوجه کباب، ماهی کباب، همچنین غذاهایی که ادویه زیاد دارند خودداری شود، زیرا این غذاها موجب تشنگی میشوند.
۷- از مصرف غذاهای شیرین و چرب مثل زولبیا و بامیه در هنگام افطاری خودداری شود.
۸- مصرف غذاهای ساندویچی و سس مایونز نیز ضرر دارد و مناسب نیست.
۹- جهت احساس تشنگی کمتر میتوان در پایان سحری لیموترش استفاده کرد.
۱۰- در شام و سحری از مصرف غذاهای سنگین و سرخ کرده پرهیز شود.
۱۱- بعد از مصرف سحری بلا فاصله نخوابید.
۱۲- در هنگام سحری از نوشیدن چای خودداری شود زیرا مدر بوده و دفع آب بدن را زیاد میکند و موجب تشنگی میشود.