آیه اول
در آیه اول سوره مبارکه کوثر خداوند خبر از اعطای خیر کثیری به پیامبر میدهد. همه جای این آیه نشان دهنده عظمت این اعطا است. خود واژه اعطا که معنایش در بالا آمد و دادنی است که نشان دهنده بزرگی و عظمت دهنده و لیاقت گیرنده است. پس وقتی از واژه اعطا استفاده میشود نشان میدهد بزرگی چیز با ارزشی را به کسی بخشیده است.
همچنین خداوند در این سوره از ضمیر جمع انا استفاده کرده است که این هم نشانه بزرگی و عظمت است.
همچنین پیامبر (ص) دارای چنان مقام و عظمتی بوده که شایسته اعطای خیر کثیر از طرف خداوند شده و این علاقه خداوند به حضرت و شایستگی ایشان را میرساند. البته ضمیر ک در اعطیناک هم یک توجهی است که خداوند به پیامبر کرده است. (ما چه دانیم رابطه رسول الله با پروردگارش چه بوده، این قدر میدانیم که ایشان اشرف مخلوقات و محبوب خداوند است. یا رسول الله تو هم محبوب دل مایی...)
خود کوثر هم که خیر کثیر است، این قدر کثیر که ازش معنای تمام نشدنی و بی نهایت استنباط میشود.
در مورد واژه کوثر مصادیق زیادی گفتهاند اما همان طور که میدانید مهمترین مصداق کوثر سیده النساء العالمین حضرت فاطمه زهرا (س) و برکتی است که به واسطه فرزندان حضرت فاطمه در نسل پیامبر واقع شده است. با این حال که پیامبر فرزند پسر نداشتند اما نسل ایشان بزرگترین نسل است و افتخار هر کسی است که به حضرت رسول برسد و بعد از گذشت قرنها در حالی که بقیه سلسلهها و خانوادهها حداکثر تا 4-5 پشت میتوانند اجداد خود را بشناسند ذریه حضرت رسول شناخته شده و کثیر هستند. (سادات خانمها قدر خود را بدونید)