زرتشت اساسا به معنی «شتر زرد» است:این ایین در قرن ششم پیش از میلاد بوسیله زرتشت در سرزمین ایران پدید امده است. کتاب مقدس پیروان این دین اوستا است که شامل پنج قسمت و از مبادی مختلف می باشند: 1- یسنا(سرود های نماز و عبادت)-2- ویسپرد(کتاب دیگری در اداب نماز و عبادت)-3- وندیداد(کتاب تشریفات مذهبی و قوانین اخلاقی) 4- یشت(سرودهای میتولوژیک در منقبت خدایان)-5- خرده اوستا( کتاب دعا برای کف نفس و عبادت فردی)
نطفه اصول مهمه تعلیمات ایین زرتشت یعنی اعتقاد به خدای یگانه ( منوتئیسم) و نیز وجود اهریمن در برابر یزدان(دوالیسم) و رستگاری فردی و جهانی در کهن ترین قسمت اوستا یعنی گاتها دیده می شود.
دین زرتشت در زمان اردشیر بابکان پادشاه ساسانی مذهب رسمی ایرانیان شد, اما با غلبه عربها بر ایرانیان و روی کار امدن مذهب اسلام از پیروانش بسیار کاسته شد تا به انجا که امروزه عده انان در حدود 135 هزار نفر است که بیشتر در پاکستان و هندوستان و یزد سکونت دارند.
زرتشتیان به اتش سخت احترام می گذاشته اند و در نگهداری به جد می کوشیده اند.
گشتاسب پس از قبول نظریات مذهبی زرتشت دستور به دباغی 12 هزار پوست گاو را میدهد تا کتاب اوستا را با طلای ناب بر روی ان بنویسند و یک نسخه از ان را در اتشکده و نسخه دیگر را در تخت جمشید قرار دهند.