نرگسی فرانسوی :
گراتن به نوعی غذا در آشپزی به سبک فرانسوی گفته میشود که در آن معمولا ترکیبی از سبزیجات یا گوشت به همراه سیبزمینی، پاستا، نان یا به تنهایی با سس غلیظ مانند سس سفید مخلوط شده و لایهای تهدیگ مانند پنیر، پودر سوخاری و کره روی آن را میپوشاند. به دلیل قابلیت ترکیب شامل انواع مواد غذایی با یکدیگر، گراتن به صورتهای بیشماری وجود دارد اما باید توجه داشته باشید فصل مشترک تمام گراتنها رویه تهدیگی و استفاده از فر یا تنور برای پخت آنهاست.
مواد لازم برای 4 نفر
کره: 4 قاشق غذاخوری
پیاز درشت: یک عدد، ساطوری
آرد: 3 قاشق غذاخوری
جوز هندی: یکچهارم قاشق چایخوری
خامه سفت: نصف پیمانه، 145 میلیلیتر
اسفناج خرد شده: 750 گرم
روغن مایع: 2 قاشق غذاخوری
شیر: نیم لیتر
پودر پنیر پارمزان: 100 گرم
پنیر گودا: 75 گرم، رنده شده
نمک و فلفل: به میزان لازم
روش تهیه:
1. روغن را در یک قابلمه داغ کرده و اسفناج را 5-4 دقیقه در آن تفت دهید تا نرم شود.
2. کره را در یک تابه گود روی شعله متوسط داغ کرده و پیاز را 6،5 دقیقه در آن تفت دهید تا بلوری شود. شعله را کم کرده، آرد را اضافه کنید و آن را یک دقیقه تفت دهید.
3. شیر و خامه را اضافه کرده و روی شعله ملایم سس را دائم هم بزنید تا به غلظتی برسد که روی قاشق چوبی را بپوشاند. اسفناج و نیمی از پنیر پارمزان را اضافه کرده و مخلوط کنید. نمک و فلفل غذا را اندازه کنید.
4. یک ظرف نسوز دیوارهدار را کمی چرب کنید. مایه گراتن را داخل آن ریخته و پارمزان باقیمانده و گودای رنده شده را روی آن بریزید. فر را چند دقیقه با دمای 200 درجه سانتیگراد گرم کنید، سپس ظرف گراتن را 15 دقیقه یا تا زمانی که روی آن برشته و طلایی شود داخل آن قرار دهید.
نکات:
1. به جای پنیر گودا از هر پنیر سفت یا نیمهسفت دیگری مثل موتزارلا و چدار میتوانید استفاده کنید.
2. میتوانید پنیر گودا را با یکچهارم پیمانه نان خشک خرد شده جایگزین کنید و قبل از گذاشتن داخل فر 3-2 قاشق غذاخوری کره آب کرده روی گراتن بریزید.