قوانین طلایی برای مراقبت از ناخن
1. ناخن را دستکاری نکنید
خواه خودتان ناخنهايتان را مرتب ميكنيد خواه نزد متخصص ميرويد، در هر صورت توصيه اول اين است كه پوشش ناخنهايتان را از بين نبريد. پوشش ناخن - پوستی که دورتا دور ناخن قرارگرفته و آن را مهار میکند- مانعی طبيعي است براي جلوگيري از رشد قارچ و باكتري روي ناخن که با يكبار برداشتن اين پوشش، محافظ ناخن از بين ميرود. اين كار نهتنها پوشش ناخن را بدتر ميكند و باعث ميشود اين پوشش ورم كرده، زبر و قرمز شود، بلكه به عفونت ناخن نيز منتهي ميشود. اين اتفاق تنها از طريق برداشتن پوشش رخ نميدهد، بلكه عقب بردن پوشش ناخن هم ميتواند به عفونت و مشكلات اينچنيني منجر شود.
2. به همه محصولات اعتماد نکنید
محصولاتي كه بهعنوان سفت كننده ناخن در بازار به فروش ميرسند، ريشه علمي نداشته و بيش از آنكه مفيد باشند براي ناخن مضر هستند، مگر اينكه ناخنهاي شما ضعيف يا شكننده شده باشند، در غير اين صورت ناخنهاي عادي به سفت كننده نيازي ندارند. ناخن سالم، ناخني است كه انعطافپذير باشد، بنابراين اگر ميخواهيد ناخنهايتان صدمهاي نبينند، با استفاده از سفت كنندههاي ناخن، آنها را شكنندهتر نكنيد.
3. آبرسانی را فراموش نکنید
البته دليل محكم علمي براي اين ايده وجود ندارد كه مرطوب نگه داشتن بستر ناخنها باعث رشد بهتر آنها ميشود، اما دستكم از اين مسئله مطمئن هستيم كه مرطوب كردن پوشش ناخن از شكستن ناخنها جلوگيري ميكند. اگر ناخنهايتان مستعد شكستن هستند، يكي از مهمترين دلايل آن ميتواند كمبود رطوبت باشد. چرب كردن دور پوشش ناخن نيز، به كل ناخن كمك كرده و احتمال شكستن، لب پر شدن، ترك خوردن و شكافتن آن را كم ميكند.
4. دور مکملهای ژلاتینی خط بکشید
تحقيقهاي متعدد نشان داده مكملهاي بيوتين (يكي از ويتامينهاي گروه B كه در كبد و زرده تخممرغ يافت ميشود) باعث بهبود ضخامت ناخن شده و از شكاف برداشتن و شكستن جلوگيري ميكند. در يك تحقيق، محققان آلماني به 45 بيمار با مشكلات شديد در ناخن، براي چند ماه متوالي روزانه 5/2 ميليگرم بيوتين دادند. اين كار باعث بهبود چشمگير بيماريهاي آنان شده و حدود 91درصد موفقيت داشته است. دريافت روزانه 5/2 ميليگرم بيوتين، تاثير بسيار زيادي بر روند معالجه مشكلات ناخن دارد.
برخي محصولات نيز وجود دارند كه حاوي سيليكون و مكملهاي MSM هستند. اين دو ماده غذايي نيز كمك شاياني به سلامت ناخن ميكنند. اما يكي از مكملهايي كه تاثيري بر ناخن ندارد، ژلاتين است. به عقيده كارشناسان، خوردن ژلاتين يا قرار دادن ناخن در آن، هيچ تاثيري بر مقاومت ناخن نداشته و ژلاتين مايع به مرور در ناخن نفوذ كرده و آن را ضعيف ميكند. آنطور كه كارشناسان تغذيه ميگويند، مدارك كمي وجود دارد كه اثبات ميكند که برخی از محصولات حاوي كلسيم، مخمر يا فلوريد، تاثير قابلتوجهي بر سلامت ناخن داشته باشد.
5. كمتر از مانيكورهاي حرفهاي استفاده كنيد
رفتن مداوم به سالنهاي مانيكور و پديكور ناخن، كاري بسيار لوكس است و بسياري از خانمها به دفعات اين كار را انجام ميدهند. اما تحقيقات اخير نشان ميدهد افرادي كه بهصورت مستمر و در فاصله زماني كوتاه به اين سالنها سر ميزنند، بيشتر از ديگران در معرض خطر بي دوامي و خشكي بستر ناخن قرار ميگيرند. پزشكان اعتقاد دارند قرار گرفتن در معرض مواد شيميايي ميتواند يكي از دلايل چنين اتفاقي باشد.
6. استون را فراموش کنید
متخصصان در اين مورد اتفاق نظر كامل دارند كه اگر ناخنهاي شكنندهاي داريد، نبايد از پاك كنندههاي ناخني كه حاوي استون هستند، استفاده كنيد. تركيب شيميايي استون باعث ميشود ناخن ضعيف و شكننده، نه تنها نتواند خود را بهبود ببخشد، بلكه آن را ضعيفتر نيز كند.
7. از سوهانهاي زبر استفاده نكنيد
سوهانهاي زبر قديمي دشمن اصلي ناخن هستند. اين سوهانها باعث ايجاد شكافها و تركهاي كوچكي در ناخن ميشوند و همين شكافها هستند كه به مرور باعث شكستن ناخن ميشوند. كارشناسان آرايشي توصيه ميكنند از سوهانهاي نرم استفاده كنيد و هنگام سوهان كشيدن، آن را بهصورت رفت و برگشتي روي ناخن نكشيد، بلكه بايد خيلي آرام و با طمانينه آن هم در يك جهت سوهان كشيد تا كمترين احتمال شكستگي ناخن بهوجود بيايد.