** عطـــر درمانـــــــی **
عطردرمانی یا رایحهدرمانی یکی از شاخههای پزشکی جایگزین (آلترناتیو) است.
بر اساس یک باور قدیمی روغنهای معطر میتوانند برای تسکین درد، کاهش اضطراب و به عنوان خواب آور استفاده شود. هر روغن از ترکیبات شیمیایی زیادی تشکیل شده و خواص درمانی ویژه به خود دارد. مانند آلدئیدها که به عنوان آرام بخش عمل میکنند و کتنها که میتوانند موکولیتیک باشند و ترپنها که عملی مانند کورتیزون دارند. این مواد شیمیایی (فنل ها، کتن ها، ترپنها) اگر به میزان زیاد مورد استفاده قرار گیرند و یا در بیماران بدحال به کار گرفته شوند میتوانند ایجاد مسمومیت کنند. گاهی مسمومیت به عنوان یک تأثیر مضر ناشی از این روغنها میتواند به اشکال مختلف همانند سردرد خفیف یا میگرن شدید و زوزه گوش و سرگیجه تبدیل شود. این روغنها گاهی سبب اختلال در بویایی، تهوع، التهاب پوستی و تپش قلب میشوند. بر اساس مطالعات موجود اکلیل کوهی باعث ایجاد صرع در افراد با سابقه فامیلی میشود. مطالعهای که بر روی ۹ بیمار مبتلا به آرتریت روماتوئید انجام شده نشان داده است که روغنهای معطر میتوانند سبب کاهش علائم این بیماری از جمله بهبود درد و بهبود خشک شدن مفاصل در فرد گردد .
اين روش از دو طريق عمل ميكند:
روش مستقيم: تحريككنندههاي اعصاب بويايي در واقع بوهايي هستند كه ميتوانند از طريق دستگاه عصبي سبب تحريكشدن و در نتيجه فعالشدن غدد درونريز شوند كه اين عمل باعث ميشود كه پيكهاي شيميايي- عصبي مانند آدرنالين و ايندورفين و... كه نقش زيادي در تنظيم تعادل بدن دارند، ساخته شوند و در نتيجه تعادل در بدن ما ايجاد ميشود و عدم تعادلها از بين ميرود.
روش غير مستقيم: در اين روش با استنشاق يك بو، مركز حافظه بويايي فرد فعال مي گردد. در اين قسمت هر بو، همراه با حس ما نسبت به آن بو ذخيره ميشود (اغلب احساسي كه اولين بار با استنشاق يك عطر به ما دست داده است). وجود چنين مركزي در مغز سبب ميشود كه يك بو به نظر ما خوب و ديگري بد باشد.
بعد از فعال شدن اين بخش، دستگاه ليمبيك پيكهاي شيميايي آزاد ميكند و شما احساسي را پيدا ميكنيد كه اولين بار با تماس با اين بو پيدا كرده بوديد و در نتيجه ما احساس خوب يا بد خواهيم داشت. اگر ما براي درمان از مواد معطري استفاده كنيم كه حالتي خوب در بيمار ايجاد كند، ميتواند سبب درمان شود.
به طور كلي اين روش، درمان روانشناسي و درمان فيزيكي را توأماً به همراه دارد و با كمك به بدن و ذهن به درمان بيماران كمك ميكند.
چگونه از اين روش استفاده ميشود؟
به اين روش، بهبود با لذت نيز ميتوان گفت. زمان خاصي براي استفاده از اين درمان بيان نشده و عطرهاي مورد استفاده را ميتوان به صورت اسپري در محيط زندگي فرد بيمار پخش كرد.
براي مثال چند عطر و موارد استفاده آن را معرفي ميكنيم:
اسانس رز:
اين اسانس يكي از اسانسهايي است كه به سختي به دست ميآيد، زيرا به طور مثال 6 تن گلبرگ رز تنها يك كيلوگرم اسانس يا روغن معطر ميدهد. با الكل يا حلالها، عصارهگيري انجام ميشود. اين روش دو مزيت دارد؛ يكي اينكه روش ارزاني است و ديگر اينكه به بوي گلبرگ تازه نزديكتر خواهد بود.
از بوي رز در روان درمانيها استفاده ميشود، زيرا كه حس هارموني و امنيت در بدن ما ايجاد ميكند و به ما كمك ميكند تا به غرورمان مسلط شويم. انرژي دوستداشتن در فكر و فعاليتهايمان ايجاد ميكند و در كل به قلب ما انرژي تازه ميبخشد.
از سقط جنين جلوگيري ميكند، گرفتگيهاي عضلات و خونريزيها را متوقف ميكند، مشكلات قاعدگي و يائسگي را حل ميكند و بهترين حمايتكننده رواني در دوران حاملگي است كه بسيار بهتر از حمايتكنندههاي فيزيكي عمل ميكند.
اسانس ليمو ترش:
اين عطر از پوست ليمو ترش بدست ميآيد و سبب بهبود قدرت تمركز در افراد و نيرو بخشيدن به فعاليتهاي ذهني و تحريكات عصبي ميشود.
عطر ليمو ترش، عطر قابل توصيه براي محيطهاي كار است، زيرا كه جو محيط كار را آرام ميكند و باعث ميشود كه از اشتباهات انساني پيشگيري شود. همچنين خستگي، تنبلي و استرس را از بين ميبرد و ايجاد ارتباط را در محيط كار آسانتر ميكند.
مانند ديگر اعضاي خانواده مركبات، ليمو ترش در ضدعفوني كردن محيط قدرتمند است و در درمان كمخوني، اسهال، فشار خون بالا، كلسترول بالا، رماتيسم، بياشتهايي، سردرد، خارش و آسم مؤثر است.
اسانس وانيل:
اين اسانس از دانههاي گياهي كه در ماداگاسكار و اندونزي رشد ميكند گرفته ميشود. خاصيت درماني براي پوست دارد و به همين دليل در ساخت وسايل آرايشي از آن استفاده ميشود.
از نظر روانشناسي داروي ضد افسردگي است، زيرا كه با بوييدن عطر آن احساس آرامش در افراد ايجاد ميشود.
همچنين از نظر فيزيكي نيز فوايدي را به همراه دارد كه ميتوان از آنها خاصيت ضد درد بودن را نام برد