۱۴:۵۱ ۱۳۹۲/۱۱/۳
یک مدیر شهرداری تهران: مرگ 2 زن در آتش سوزی خیابان جمهوری خواست و مشیت الهی بود
معاون خدمات شهری شهرداری تهران کشته شدن دو نفر از شهروندان در حادثه آتش سوزی خیابان جمهوری را خواست و مشیت الهی دانست و گفت: در یک میلیونیوم حوادث پیش می آید که نقص فنی رخ بدهد.
مجتبی عبداللهی در گفتگوی اختصاصی با فارس درباره پاسخگو نبودن مدیر عامل سازمان آتش نشانی درباره حادثه روز یکشنبه خیابان جمهوری گفت: خوشزاد از صبح امروز در ساختمان شورا حاضر بود و با هم جلسه داشتیم و موضوع را بررسی و فیلم ها را مرور می کردیم تا گزارش حادثه را برای اعضای شورا حاضر کنیم و اگر لازم بود، وی را برای پاسخگویی به جلسه دعوت می کردیم. البته آقایان تیموری و خوشزاد دیروز پاسخگوی خبرنگاران بودند و من می پرسم که چرا جواب تلفن های خود را نداده اند. اما هر وقت خبری خواستید و همکاران در دسترس نبودند، به خود من مراجعه کنید.
این در حالی است که خبرنگاران در سه روز گذشته موفق به تماس با خوشزاد و تیموری نشده اند و اعضای شورای شهر از جمله احمد دنیامالی، درباره پاسخگو نبودن مدیران آتش نشانی در جلسه علنی امروز شورای شهر تذکر داد و خواستار حضور خوشزاد، مدیر عامل این سازمان در جلسه شورای شهر و ارائه گزارش راجع به این حادثه شد.
عبداللهی در ادامه گفت: تیم کارشناسی تشکیل شده و دارد موضوع را از نظر فنی بررسی می کند. تنها موضوعی که الان مطرح است، این است که چرا نردبان باز نشده، در حالی که همین نردبان در روزهای قبلی در عملیات های دیگر عمل کرده و بعدازظهر همان روز هم در ایستگاه در حضور همه کارشناسان و مدیران عمل کرده است. اما علت عمل نکردن آن در دست بررسی است.
وی افزود: قانون آتش نشانی این است که زمان تعویض شیفت های 24 ساعته، خودروها در محوطه ایستگاه می ایستند و شیفت قبلی خودروها را به شیفت بعدی تحویل می دهد. می توانید به صورت سرزده سر یک تعویض شیفت به ایستگاه ها بروید و ببینید که این اتفاق می افتد.
معاون شهردار تهران اضافه کرد: ضوابط اجرایی این است که زمانی که گزارش حادثه در ساختمان های بلندمرتبه مخابره می شود، خود به خود نردبان از دو ایستگاه حرکت می کند. نردبان دوم در سر صحنه حادثه حضور داشته و با فاصله کمی از نردبان اول رسیده است. ما از همان اتاقی که این دو خانم خودشان را به پایین پرتاب کرده اند، 5 نفر را نجات داده ایم.
عبداللهی درباره علت سقوط دو زن بر روی آسفالت و درگذشتن آنها گفت: تشک در صحنه حادثه وجود داشته، اما تشک در همه جا عملیاتی نیست. از زمان باز کردن تشک و باد کردن آن با پمپ تا زمان قابل استفاده شدن آن، 6 دقیقه زمان لازم است. در صورتی که همه این اتفاقات تقریبا در طی 4 تا 4 دقیقه و نیم رخ داده است. ما اخیرا عملیات های مختلفی برای نجات افرادی داشته ایم که خود را می خواسته اند به پایین پرتاب کنند و تشک مستقر شده است. اما در جایی که عابر پیاده، درخت یا موتور سیکلت وجود دارد، تشک عملیاتی نیست و نمی توان آن را در پیاده روی یک متر و دو متری خیابان جمهوری پهن کرد.
وی همچنین ادامه داد: پرسنل ما در زمان مقرر – حدود 3 دقیقه و 20 تا 30 ثانیه -، یعنی زیر 4 دقیقه که نُرم دنیاست، به صحنه حادثه رسیده اند و عملیات خوبی را در صحنه حادثه انجام داده اند و از این حادثه 25 نفر را نجات داده اند. زمانی که از اتاق محل سقوط این دو خانم فیلمبرداری شده، متوجه شدیم که وسایل موجود در اتاق شامل چرخ های خیاطی و سبدهای لباس سالم بوده و اصلا آتش به این اتاق نرسیده است.
عبداللهی نتیجه گیری کرد: تنها دلیل سقوط این دو خانم، ترس بیش از حد آنها بوده، زیرا چنین استنباط کرده اند که آتش به این اتاق هم سرایت می کند یا آتش نشانی نمی تواند اینها را نجات بدهد. در حالی که اگر افراد حاضر در اتاق این دو خانم را تسکین می دادند یا این دو خانم هول نمی شدند، مانند 5 نفر دیگر توسط آتش نشانی نجات می یافتند.
وی همچنین گفت: نردبان دوم با فاصله 20- 10 ثانیه بعد از نردبان اول به صحنه حادثه رسیده است. زیرا ایستگاه های آتش نشانی با یکدیگر فاصله دارند و در همه ایستگاه ها نردبان نداریم، یعنی در هیچ جای دنیا اینطور نیست که همه ایستگاه ها نردبان داشته باشند. یکی از ایستگاه 18، دیگری از ایستگاه 40، از ایستگاه یک مرکزی در حسن آباد و یک ایستگاه دیگر حرکت کرده اند و امکانات خود را آورده اند. اما طبق گزارش ها و بررسی های ما، خانم دوم حدود 20 ثانیه قبل از اینکه نردبان دوم عملیاتی شود، خود را به پایین پرتاب کرده است.
معاون خدمات شهری شهرداری درباره تجهیزات آتش نشانی گفت: تجهیزات آتش نشانی همه آلمانی هستند و پیشرفته ترین خودروها و ماشین ها را از برندهای مطرح اروپا در اختیار داریم. اینطور نیست که دستگاه های ما قدیمی باشد یا ایراد داشته باشد.
وی تاکید کرد: اعضای شورای شهر سوالاتی دارند و صحبت هایی از این طرف و آن طرف به گوششان می رسد که حق هم دارند و ما پاسخگوی آنها هستیم. خواهش می کنم از این زاویه به موضوع نگاه کنید که آیا خطای انسانی یا اهمال کاری در عملیات نجات صورت گرفته است. نقص فنی و ایراد ماشین آلات در یک میلیونیوم حوادث ممکن است رخ بدهد. در فیلم دیده می شود که آن مرد جوانی که در نهایت نجات می یابد، سعی می کند با یکی از این خانم ها صحبت کند و حتی دست وی را بگیرد و در فیلم به نظر می رسد که آن خانم هم تلاش می کند به سمت این آقا حرکت کند و دستش را بگیرد، اما در نهایت نمی تواند تعادل خود را حفظ کند و به پایین سقوط می کند.
عبداللهی درباره عملکرد آتش نشانی گفت: در یک سال اخیر 1390 نفر از آتش سوزی نجات یافته اند. سازمان ما همین سازمانی است که 40 شهید تا کنون داشته است. این سازمانی است که ما همین امسال شهیدی مانند امید عباسی را داشته ایم. این سازمان جانفشان و از خود گذشته است. آمار کشته های ما در سال 91 در تهران حدود 21 نفر بوده است. در حال حاضر با گذشت 10 ماه از سال 92 با احتساب این دو نفر که خود را به پایین پرتاب کرده اند، 11 نفر کشته داشته ایم و برای کاهش این آمار تلاش می کنیم. اما شما نباید روحیه یک تیم 5000 نفره زحمتکش را زیر سوال ببرید.
وی در پایان گفت: آقای خوشزاد در هنگام وقوع حادثه در بیت حضور داشت، اما وقتی به وی زنگ زدند بر سر صحنه حادثه حاضر شد. اما خواست خدا و مشیت الهی این بوده که این دو خانم جان خود را از دست بدهند.
به گزارش فارس، در هنگام انجام این مصاحبه، محمد روشنی مدیر روابط عمومی معاونت خدمات شهری چندین بار تلاش کرد صحبت های خبرنگاران را قطع کند و مانع از ادامه مصاحبه شود و حتی یکی دو بار با لحن کنایه آمیز به جای رئیس خود پاسخگوی خبرنگاران شد.