آیین و رسوم نوروز باستانی
نوروز باستانی :
جشن نوروز جمشیدى، روز اورمزد، روز نخست فروردینماه، آغاز بهار در روی زمین بر پایه سنجیدهترین اندازهگیرى اخترشناسی و گاهشماری در جهان، بزرگترین و باشکوهترین جشن کهن در همه ایران بزرگ است. جشن نوروز از نخستین روز بهار همراه با شکوفه درختان و سرسبزی و شادی آغاز میشود. برابر با گفته باستانشناسان، در گذشته این جشن یک ماه به درازا مىکشید ولى امروز تا جشن سیزده دنبال مىشود . جشن نوروز را بسیاری از بزرگان جهان باشکوهترین جشن گیتى نامیدهاند و بزرگترین جشن مردمى ایرانیان است که از روزگاران بسیار دور براى ما به یادگار مانده است وآن را به جمشید شاه پیشدادى پیوند مىدهند، همچنان که این جشن تا امروز به نام جشن نوروز جمشیدی آوازهمند است
گویند به زمان جمشیدشاه سرما و توفان بزرگی ایرانویچ را فرا میگیرد و در پایان سال سوم، در آغاز بهار سرما و توفان به پایان میرسد و به شادی آن، جشن بزرگی برپا میکنند، که جشن نوروز مینامند.
داستان دیگری چنین میگوید:
جمشید شاه پس از یک زنجیره بهسازىهاى چپیرهاى (اجتماعى) بر تخت زرین نشست و دورى (فاصله) میان دماوند تا بابل را در یک روز پیمود و آن روز، روز هرمزد از فروردین ماه بود. چون مردم این شگفتى را از وى بدیدند، جشن گرفتند و آن روز را نـــــــــــــــــوروز خواندند.
جشن نوروز پُربار از فرزانش کهن ایرانى است و هنوز جای بسیار برای کاوش دارد و هر چه گفته شود کم است. اگر به گذشته باز گردیم و آیینهاى فراموششدهاى هم چون بابا نوروز (عمو نوروز)، خواجه پیروز (حاجى فیروز)، پنجه یا بهیزک و… را نیز به آن بیافزاییم، خواهیم دید که جشن نوروز بسیار گستردهتر از آن چیزى است که امروز هست جشن نوروز با همه دشمنیهایی که در درازاى زمان دیده و میبیند، هنوز استوار و پا برجا خود را به رخ جشنهای جهان مىکشد.