یکی از اصیلترین و سنتیترین غذاهای باب طبع یک ایرانی، آبگوشت است. این غذای سنتی هنگامی که در ظرفهای سنگی پخته میشود، با نام دیزی شناخته میشود. آبگوشت انواع مختلفی مثل آبگوشت کشک، بزباش، گندم، بلغور و غیره را دارد. ما در این جا میخواهیم طرز تهیه آبگوشت سنتی یا همان دیزی را به شما آموزش دهیم. فراموش نکنید که طرز تهیه این غذا بسیار آسان است و با رعایت چند نکته میتوانید این غذا را محشر درست کنید.
مواد لازم جهت طبخ آبگوشت:
1- گوشت دنده و چربی گوسفند : 500 گرم
2 — گوجه فرنگی : 4 عدد
3 — نخود : 100 گرم
4- پیاز خرد شده : دو عدد
5- زردچوبه و نمک : به مقدار لازم
6 — سیب زمینی : سه عدد
طرز تهیه آبگوشت سنتی
مرحله اول
حبوبات را از شب قبل خیس کرده و ۲ تا ۳ بار آب آن را عوض کنید تا نفخ آن گرفته شود. اگر فراموش کردید حبوبات را بجوشانید و آب را دور بریزید.
گوشت، دنبه، لوبیا، گوجه فرنگی، نخود و سیر و پیازی که از وسط دو قسمت کردیم را داخل قابله ریخته و ۶ برابر حجم تمامی مواد آب اضافه میکنیم. بهتر است مقدار آب اضافه شده به قدری باشد که حین مراحل پخت دیگر آبی اضافه نکنید تا طعم آبگوشت بهتر شود اما اگر آب بیشتری احتیاج بود حتما از آب جوش استفاده کنید.
مرحله دوم
در قابلمه را بسته و شعله را اضافه کنید و منتظر بمانید تا آب به جوش آید سپس کفهای روی سطح آب را به وسیله یک قاشق جدا کنید.
زردچوبه و فلفل را اضافه کرده، در قابلمه را ببندید و شعله را ملایم کنید تا آبگوشت آرام آرام بپزد. یکی از رموز لذیذ شدن این غذا آهسته پختن یا حرارت ملایم است.
مرحله سوم
بعد از حدود ۲ تا ۳ ساعت نوبت به اضافه کردن سیب زمینی و لیمو عمانیها میرسد. سیب زمینیها را از وسط نصف کرده و لیمو عمانیها را سوراخ کنید سپس داخل آبگوشت بریزید و پس از گذشت ۱۵ دقیقه رب گوجه فرنگی، نمک و دارچین را اضافه کنید و اجازه دهید تا مواد ۱ تا ۲ ساعت آرام آرام بپزد. دقت کنید که لیمو عمانی باید در ۱ ساعت آخر مراحل پخت اضافه شود تا آبگوشت طعم تلخی نگیرد.
در این مرحله دنبه را بیرون آورده و با گوشتکوب بکوبید و دوباره داخل قابلمه برگردانید تا خوب پخش شود. پیازهای پخته شده را از آبگوشت خارج کنید.
نکات مهم و اصولی
هرگز نمک و لیمو عمانی را در ابتدا به آبگوشت اضافه نکنید، بلکه پس از اینکه گوشت نیم پز شد به آن نمک و لیمو عمانی بزنید، زیرا نمک و لیمو باعث دیرپز شدن گوشت میشود.
به جای لیمو عمانی درسته میتوانید از گرد لیمو عمانی استفاده کنید.
بهترین گوشت برای تهیه آبگوشت خوشمزه، گوشت گوسفند جوان یا بره است که بهتر است با استخوان و دنبه باشد.
برای کاهش زمان پخت، میتوانید همه مواد به جز سیب زمینی را در زودپز بریزید و پس از پخته شدن گوشت و حبوبات، سیب زمینی را اضافه کنید.
برای بهتر شدن طعم آبگوشت میتوانید در پایان کمی محلول زعفران به آن اضافه کنید.
چاشنی اصلی آبگوشت، لیمو عمانی است، ولی در صورت تمایل میتوانید از آبلیموی تازه یا آبغوره نیز در آن استفاده کنید و ادویه جاتی مانند دارچین در پایان پخت به آن اضافه کنید تا عطر بهتری پیدا کند.
اگر قبل از تکمیل پخت، آب غذا تمام شده بود مقداری آب جوش به آن اضافه کنید.
نکات تکمیلی پخت آبگوشت:
1 — تاکید میکنیم که ابگوشت هرچه بیشتر بپزد و حرارت زیرش زیاد نباشد بیشتر جا می افتد.
2 — شما میتوانید در کنار ابگوشت از ماست ، دوغ ، ترشی یا سبزی استفاده کنید.
3 — بهترین نان برای ابگوشت نان سنگک است که البته شما میتوانید از نان های محلی خشک و سایر نان ها به دلخواه استفاده کنید.
4 — بهترین گوشت در طرز تهیه آبگوشت خوشمزه گوشت گردن گوسفند می باشد. چون بسیار لذیذ و نرم است. ولی خب شما میتوانید از هر گوشتی برای تهیه ابگوشت استفاده کنید. همچنین در ابگوشت باید استخوان هم انداخته شود.
5 — اکثر افراد کمی از چربی یا دنبه گوشت را در ابگوشت می اندازند و سپس در هنگام میل کردن ان را در ظرفی جدا کوبیده و اب ابگوشت را به ان اضافه می کنند.
6 — همانطور که گفتیم بهتر است حبوبات از روز قبل یا حداقل چند ساعت قبل خیسانده شده و ابش عوض شود. ولی اگر وقتتان کم بود حداقل یک دور ان را بپزید و کف آن را دور بریزید و سپس از ان استفاده کنید.
7 — حبوبات ابگوشت هم شامل نخود و انواع لوبیا است.
آبگوشت یکی از غذاهای سنتی است که در شهرهای مختلف به روشهای متنوعی درست میشود. برخی در تهیه آبگوشت ساده فقط از نخود استفاده میکنند و لوبیا سفید به کار نمیبرند. چنین آبگوشتی را معمولا بدون رب و گوجه فرنگی درست میکنند و رنگ آن قرمز نیست. این آبگوشت با عنوان نخودآب شناخته میشود و معمولا با گوشت ماهیچه یا راسته گوسفندی درست میشود. البته اگر هدف کوبیدن آن باشد بهتر است از گوشت راسته و مقداری دنده گوسفندی استفاده شود.
البته تو این که پایین گذاشتم ی ویدیو هم هست نگاه کنید شاید دستور هایی که من گفتم جالب نباشه
https://medium.com/@danyalzymy22/طرز-تهیه-آبگوشت-سنتی-خوشمزه-b3505e71d26a