خانه
712

آرتروز چیست؟

  • ۱۷:۳۵   ۱۳۹۹/۲/۲۳
    avatar
    کاربر جديد|0 |24 پست

    آرتروز چیست؟

    آشنایی با علائم آرتروز که یکی از شایع ترین بیماری های مزمن و طولانی مدت است برای افراد خصوصا در سنین بالا ضروری است. برای تعریف بیماری آرتروز ابتدا باید اشاره کرد که به محل اتصال و تماس دو استخوان با یکدیگر مفصل گفته می شود. غضروف ها که بافت های نرم و محافظی هستند سطح این استخوان ها را می پوشانند و مانع ساییدگی استخوان ها بر روی یکدیگر می شوند اما در برخی مواقع در اثر عوامل مختلفی این غضروف ها از بین می روند و سبب می شوند که استخوان ها با یکدیگر تماس پیدا کنند. در اثر این عارضه فرد در ناحیه مربوط دچار درد، سفتی و علائم دیگر می شود. به این پدیده آرتروز یا استئوآرتریت گفته می شود. به طور کلی غضروف ماده ای سخت و لاستیکی است اما نسبت به استخوان نرم تر و انعطاف پذیر تر است که وظیفه آن محافظت از استخوان ها و تسهیل حرکت استخوان ها روی یکدیگر است. زمانی که غضروف از بین می رود سطح زبر استخوان ها روی یکدیگر ساییده شده و سبب بروز سوزش، درد و سفتی می شود.

    گفتنی است که این بیماری به طور معمول در افراد مسن رخ می دهد اما با این حال ممکن است فرد در هر سنی به آن مبتلا شود. همچنین افراد مبتلا به آرتروز به دلیل وضعیت خاصی که تجربه می کنند بیشتر در معرض امراضی مانند چاقی و اضافه وزن قرار دارند.

    به طور کلی آرتروز در اثر آسیب دیدگی مفاصل ایجاد می شود و گذر زمان و افزایش سن یکی از اصلی ترین عوامل بروز این بیماری است، چراکه هرچه فرد مسن تر باشد فشار بیشتری را بر روی زانو و مفاصل خود متحمل می شود. همچنین عللی مانند صدمات و پارگی غضروف و رباط ها نیز می تواند منجر به بروز این بیماری شود.

    در ادامه این مطلب به هرچه لازم است شما در رابطه با علائم آرتروز و سایر جوانب این بیماری بدانید، پرداخته می شود.

    علائم و نشانه های آرتروز

    اگر چه آرتروز می تواند در هر مفصلی رخ دهد اما آسیب پذیرترین نقاط در برابر این بیماری عبارت اند از:

    • دست ها
    • نوک انگشتان
    • زانو
    • لگن
    • ستون فقرات (آرتروز گردن یا کمر)

     

    شایع ترین علائم آرتروز شامل موارد زیر است:

    • درد
    • حساسیت و ناراحتی هنگام فشار دادن ناحیه با انگشتان
    • سفتی و سختی
    • التهاب

    لازم به ذکر است که هرچقدر آرتروز در مرحله پیشرفته تری قرار داشته باشد، در ناشی از آن نیز شدید تر است. همچنین تورم و التهاب در این ناحیه نیز می تواند بیشتر شود. از آنجایی که شناخت علائم آرتروز می تواند شما را در مدیریت و کنترل به موقع این بیماری یاری دهد، دانستن مطالب زیر ضروری می نماید.

    سطح پیشرفت بیماری آرتروز را می توان به 4 مرحله دسته بندی کرد. در حالی که مرحله نخست نشان دهنده یک وضعیت طبیعی است اما مرحله چهارم می تواند نشان دهنده یک وضعیت شدید و پیشرفته باشد. لازم به ذکر است که افراد مبتلا به آرتروز پیشرفته در یک یا چند مفصل دچار آسیب دیدگی غضروف هستند. اصطکاک و ساییدگی استخوان ها روی یکدیگر می تواند با علائم زیر همراه باشد:

    افزایش تورم و التهاب

    در صورتی که مقدار مایع سینوویال درون مفصل کاهش یابد، اصطکاک و ساییدگی استخوان ها با یکدیگر افزایش پیدا می کند و سبب بروز درد و تورم در مفصل می شود.

    افزایش درد

    یکی دیگر از علائم آرتروز احساس درد هنگام فعالیت و یا استراحت است. در صورت فعالیت و تحرک زیاد در طول روز ممکن است در ساعت های پایانی روز در و تورم بیشتر شود.

    کاهش دامنه حرکت

    وجود درد و سفتی در مفاصل می تواند منجر به کاهش دامنه حرکت شود و سهولت و لذت بردن از فعالیت های روزانه را با دشواری رو به رو کند.

    ناپایداری مفاصل

    یکی دیگر از علائم آرتروز می تواند بی ثباتی و ناپایداری مفاصل باشد. برای مثال در صورت آرتروز زانو ممکن است فرد علائمی مانند قفل کردن زانو و یا خالی کردن زانو را تجربه کند. همچنین علائم دیگر آرتروز می تواند شامل ضعف عضلات، چرخش استخوان ها و تغییر شکل مفاصل شود. لازم به ذکر است که بیماری آرتروز در مراحل پیشرفته قابل درمان و بازگشت نیست اما می توان با استفاده از بعضی روش ها علائم این بیماری را تا حدی کنترل کرد.

    درمان و کنترل علائم آرتروز در منزل

    در صورتی که بیماری آرتروز در مراحل پیشرفته نباشد انجام برخی فعالیت ها مانند تغییر در سبک زندگی می تواند موثر باشد. از جمله:

    ورزش

    فعالیت بدنی و تقویت عضلات می تواند میزان فشار روی مفاصل را کاهش داده و به تسکین سفتی کمک کند. بنابراین انجام 20 الی 30 دقیقه نرمش و ورزش سبک به طور روزانه توصیه می شود. بهتر است فعالیت های آرام مانند شنا یا پیاده روی را انتخاب کنید.

    کاهش وزن

    چاقی و اضافه وزن میزان فشار بر روی مفاصل را افزایش می دهد و موجب درد می شود. بنابراین کاهش وزن می تواند علائم شما را بهبود بخشد.

    خواب کافی

    استراحت کافی می تواند التهاب و تورم مفاصل را کاهش دهد. همچنین خواب و استراحت با کیفیت به هنگام شب نیز موثر است.

    گرما و سرما درمانی

    بهره گیری از کمپرس یخ یا گرم نیز می تواند درد و التهاب را کاهش دهد. شما می توانید چند بار در روز به مدت 15 الی 20 دقیق این کار را انجام دهید.

    سخن آخر

    رعایت موارد فوق در مواردی که بیماری پیشرفت زیادی نکرده باشد می تواند موثر واقع شود اما در صورتی که آرتروز مفاصل شدید شده باشد ممکن است بیمار به تشخیص بهترین جراح ارتوپدی نیاز به روش های درمانی پیچیده تر مانند عمل جراحی داشته باشد. شما می توانید در خصوص مشاهده علائم آرتروز به دکتر فرهاد بیژن زاده، متخصص و جراح ارتوپدی مراجعه نمایید.

    ویرایش شده توسط زیباکده در تاریخ ۲۴/۲/۱۳۹۹   ۱۲:۲۳
  • leftPublish
  • برای شرکت در مباحث تبادل نظر باید ابتدا در سایت  ثبت نام  کرده، سپس نام کاربری و کلمه عبور خود را وارد نمایید؛    (Log In) کنید.
موضوع قبل
زیربخش
موضوع بعد
آخرین پست های این تالار
آخرین پست های این بخش
تبلیغات
 
تمامی حقوق مادی و معنوی سایت محفوظ و متعلق به سايت زیباکده بوده و استفاده از مطالب با ذکر و درج لینک منبع بلامانع است.
© Copyright 2024 - zibakade.com
طراحی و تولید : بازارسازان