به گزارش فرهنگ نیوز، روی کارتهای ملیتان را نگاه کنید! تاریخ اعتبار آن یا تمام شده و یا در حال تمام شدن است.
خب البته این کارتها مثل کارتهای عابر نیستند که با انقضا، قابل استفاده نباشند اما این روزها بحث تعویض کارتهای ملی و هوشمند شدن آنها جدیتر شده و با این که اعلام شده که فعلا این کارتها فقط برای کسانی که تاکنون کارت شناسایی ملی دریافت نکردهاند (کارت اولیها) و کسانی که کارت شناسایی خود را گمکرده و یا تغییر مشخصات هویتی دادهاند صادر میشود اما در اداره پست مرکزی در چهارراهلشکر هر روز تعداد زیادی از هموطنان ما مدارک شناسایی دست گرفتهاند و برای تعویض کارت ملی اقدام میکنند.
در این اداره پست، هرروز پیرمردان و پیرزنانی را میبینی که با عصا و ویلچر وارد میشوند تا کارت ملی دریافت کنند بیشتر آنها هنوز کارت ملی اصلیشان را نگرفتهاند و به همان شمارهی ملی و کارتهای بدون عکس اولیه اکتفا کردهاند.
هزینه اعلام شده برای ثبتنام کارتهای ملی هوشمند ۱۵ هزار تومان است اما مشاهدات میدانی حاکی از این بود که کسانی که این روزها برای تعویض کارت ملی مراجعه میکنند در نهایت نزدیک به ۳۰ هزارتومان پرداخت میکنند!
در هر حال ثبتنام برای تعویض کارت ملی آغاز شده و بر اساس آخرین آمار سازمان ثبت احوال کشور در حال حاضر یک میلیون کارت هوشمند ملی تحویل مردم شده که پنج هزار از این کارتها وارد شبکه ثبت احوال کشور شده است.
به چه درد میخورد؟
اما چه نیازی بود به تعویض کارتملی در حالی که همین کارتهای کاغذی کار روزمره هموطنان را راه میانداخت؟ این پرسش بسیاری از هموطنان ماست که برای تعویض کارت اقدام کردهاند بسیاری از آنها هنوز از ویژگیهای کارتی که قرار است برایشان صادر شود چیزی نمیدانند.
حمید پارسایی معاون فناوری اطلاعات و آمار جمعیتی سازمان ثبت احوال کشور در همایش ملی روز ثبت احوال که در هفته گذشته برگزار شد اعلام کرده که با توجه به این که در حال حاضر استفاده از تلفن همراه برای کارهای بانکی متداول شده است اما میتوان کارت هوشمند ملی را روی تلفن همراه قرار داد و به کمک یک نرمافزارکارهای بانکی را انجام داد. هویت فرد هم از طریق تراشه موجود در کارت هوشمند ملی احراز میشود.
او با بیان اینکه کارت هوشمند ملی به تصدیق هویت در فضای مجازی کمک میکند، گفته که مخاطبان شبکههای اطلاعاتی دستگاهها توسط این کارت شناسایی میشوند و سپس به فرد خدمات ارائه میدهند.
در واقع امضای الکترونیک، کدپستی، اثر انگشت و اطلاعات هویتی در تراشه کارت هوشمند ملی وجود دارد و فرد میتواند در فضای مجازی و اینترنت خود را معرفی کند و از اپلیکیشنهای مختلف در فضای اینترنت استفاده کند. کارت شناسایی ملی موجب احراز هویت در فضای واقعی میشد، اما کارت ملی هوشمند این کار را در فضای مجازی نیز انجام میدهد.
به گفته معاون فناوری و اطلاعات سازمان ثبت احوال کاربر تعریف شده میتواند از طریق کارت هوشمند ملی به پایگاه ثبت احوال و پایگاههای دیگری مانند سلامت و ناجا در طول شبانه روز متصل شود. تا کنون نام کاربری و رمز عبور قابل انتقال به فرد دیگر بود ولی با استفاده از کارت هوشمند ملی تنها فرد دارنده کارت میتواند از نام کاربری و رمز عبور استفاده کند.