بیماری پریودنتال لثه
بیماری پریودنتال به نوعی ناهنجاری در ناحیه لثه گفته می شود که به سبب وجود عفونت و والتهاب در لثه و استخوان اطراف دندان ها به وجود می آید.
بیماری لثه در دو نوع شایع هستند:
ژنژیویت و پریودنتیت
ژنژیویت: در حالت ابتدایی و مراحل اولیه ی بیماری لثه، ژنژیویت گفته می شود. در ژنژیویت، تورم و قرمزی لثه همراه خواهد بود و در برخی موارد نیز ممکن است لثه ها خونریزی نیز داشته باشند.
پریودنتیت: مراحل پیشرفته تر بیماری لثه به نام پریودنتیت شناخته می شود که در این شرایط، التهابات لثه بسیار بیشتر می باشد و در حدی پیشرفته است که شروع به تحلیل لثه ها و حتی نمایان شدن ریشه دندان ها می کند. در نتیجه ی این تحلیل ها، دندان ها شروع به لق شدن می کنند و در صورتی که برای درمان اقدام نکنید، در آن قسمت از دهان دچار فقدان دندان خواهید شد.
در ادامه شما را با بیماری پریودنتال آشنا می سازیم تا در صورتی که هر یک از علائم را مشاهده کردید هرچه سریعتر برای درمان اقدام نمایید.
همواره پیش از درمان ارتودنسی به روش ارتودنسی ثابت و یا ارتودنسی متحرک، می بایست ناهنجاری ها و مشکلات دهانی و دندانی خود را نزد پزشکان رفع کرده باشید تا در حین ارتودنسی با مشکلات جانبی رو به رو نشوید.
بیماری لثه و پریودنتال نیز نوعی از مشکلاتی است که در صورت عدم درمان مشکل ساز می شود و نمی توان برای ارتودنسی اقدام کرد.
سن شیوع بیماری پریودنتال چه زمانی است؟
می توان اذعان داشت در بزرگسالان این بیماری وجود خواهد داشت و این در صورتی است که در شرایطی ممکن است در کودکان و نوجوانان نیز بیماری پریودنتال رامشاهده کرد.
شیوع این بیماری در آقایان بیشتر از خانم ها می باشد. حدود 56 در صد از آقایان و 38 در صد از خانم ها ممکن است دچار این بیماری شوند. لازم به ذکر است که بدانید افراد سیگاری 64 درصد در معرض این بیماری خواهند بود.
علل بروز بیماری لثه و پریودنتال
بیماری لثه می تواند به سبب شرایط متفاوتی در افراد ایجاد شود که در زیر به برخی از این علل اشاره می کنیم:
ژن: در برخی از افراد ژن دندانی آنها به صورتی است که در معرض تحلیل و آسیب قرار می گیرند.
هورمون های نامنظم: همواره برای بررسی هورمون ها به پزشک مراجعه کنید تا در صورتی که هورمون های نامنظم دارید، پیشگیری های لازم برایتان صورت گیرد.
سیگار و تنباکو: استعمال دخانیات به ویژه سیگار کشیدن
سایش دندان ها و فشردگی فک: در برخی از افراد این مشکل ممکن است وجود داشته باشد که دندان قروچه کنند و یا فکین را بر روی یکدیگر فشار دهند. در این صورت تحلیل لثه ها نیز به همراه خواهد بود.
استرس: استرس از جمله شرایطی است که بسیاری از بیماری ها را به دنبال خود خواهد داشت. به همین منظور برای سلامتی دندان هایتان نیز سعی کنید از استرس دوری کنید.
داروها: استفاده از برخی داروها نیز ممکن است سبب تحلیل و آسیب به لثه شود. حتما در استعمال داروها با پزشک خود مشورت کنید.
بیماری ها: برای بررسی سلامتی و یا وجود بیماری به پزشک مراجعه کنید.
به طور کلی می توان بیان داشت که عدم رعایت بهداشت، سبب رشد باکتری ها در ناحیه دندان و لثه می شود که در طولانی مدت، لایه ای رنگی بر روی دندان به نام پلاک را تشکیل می دهند و به مرور زمان این لایه به قسمت لثه کشیده می شود و سبب مشکلات لثه می شود و پاکسازی و رعایت بهداشت در این شرایط به آسانی امکان پذیر نخواهد بود و می بایست توسط پزشک دندانپزشک صورت گیرد. در صورت بی توجهی به این موارد ممکن است با بیماری های پیشرفته لثه رو به رو شوید.
بیماری هایی که باعث تشدید مشکلات لثه می شود چیست؟
با توجه به شرایط لثه می بایست زیر نظر پزشک پیشگیری های لازم و درمان های خاص به خود را انجام دهید. در برخی موارد ممکن است بیماری هایی باعث تشدید مشکلات لثه شود.
از جمله این بیماری ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
دیابت
رماتیسم
ایدز
برای توضیح بیشتر می توان بیان داشت که افرادی که دارای دیابت هستند نسبت به افراد غیر دیابتی بیشتر در معرض بیماری لثه قرار می گیرند. هم چنین رماتیسم باعث تحریک مفاصل و تحلیل آنها می شود. بیماری ایدز نیز می تواند باعث عفونت شود.
علائم بیماری لثه و پریودنتال
در صورتی که موارد زیر را مشاهده کردید به دندانپزشک جهت پیشگیری و درمان مراجعه نمایید:
التهاب، تورم و قرمزی لثه
حساسیت دندان
لقی دندان
بوی نامطبوع دهان
احساس درد در هنگام لمس لثه
احساس درد در هنگام جویدن غذا
تغییر در جفت شدن دندان های فک بالا و پایین
و…
پشیگیری و درمان پریودنتال لثه
عموما مشکلات دندانی با رعایت بهداشت قابل کنترل و پیشگیری می باشد. نوع ژنژیویت نیز که در حالت ابتدایی این بیماری وجود دارد، با رعایت نکات بهداشتی می توان از پیشرفت آن جلوگیری کرد.
اما نوع بیماری پیشرفته تر که پریودنتیت نام دارد نیاز به درمان توسط پزشک خواهد داشت. در این حالت می بایست برای پاکسازی ریشه دندان، مصرف دارو و در موارد پیشرفته تر برای جراحی لثه اقدام کرد.
اما به جای درمان بهتر است تا همواره به رعایت بهداشت دهانی و دندان بپردازید. از نخ دندان و مسواک به طور منظم استفاده کنید و به طور منظم و سالانه به دندانپزشک مراجعه کنید.
برای دریافت اطلاعات بیشتر می توانید به صفحه پرسش و پاسخ دکتر داوودیان، متخصص ارتودنسی، مراجعه نمایید.