فهرست [hide]
- 1 روشهای کاربرد بوتولینوم توکسین ( بوتاکس )
- 2 کاربردهای سم بوتولینوم (بوتاکس )
- 3 -چه کسانی انتخاب مناسبی برای بوتاکس هستند ؟
- 4 -چه مناطقی از صورت قابل درمان با بوتاکس هستند؟
- 5 -در چه مواردی استفاده از بوتاکس ممنوعیت دارد ؟
- 6 -مراقبت های پس از تزریق بوتاکس چه هستند ؟
- 7 -نتایج و پیگیری پس از تزریق بوتاکس چگونه است ؟
- 8 آیا تزریق بوتاکس عوارضی هم دارد ؟
- 9 -چه انواعی از بوتاکس در بازار دارویی ایران وجود دارد ؟
- 10 -مناطق قابل درمان با بوتاکس عبارتند از :
- 10.1 با تشکر ،مدیریت سایت کلینیک زیبایی دکتر علی قاسمی
روشهای کاربرد بوتولینوم توکسین ( بوتاکس )
استفاده از بوتولینوم توکسین که با نام “بوتاکس ” بیشتر شناخته شده است طی سالهای اخیر تبدیل به یکی از رایجترین روشهای کم تهاجم زیبایی شده است. بوتولینوم توکسین درواقع نوعی سم عصبی است که اول بار از میکروب کلستریدیوم بوتولینوم بدست آمد. این میکروب در شرایط بی هوازی در کنسروهای غذایی در بسته می تواند رشد کند و سم تولید شده از آن باعث فلج سیستم عصبی فرد مصرف کننده کنسرو می شود.بعد ها تحت شرایط آزمایشگاهی دوزهای مشخصی از این سم تولید شد که مورد مصارف پزشکی قرار گرفت. این ماده وقتی بصورت موضعی تزریق می گردد باعث مهار عملکرد عصب به عضله شده و بصورت موقت و قابل برگشت انقباض عضلات محل تزریق را مهار می کند و موجب صاف شدن چروکهای پوستی در محل تزریق می شود .
بروز چین و چروک پوستی بخش مهمی از روند پیری پوست است. پوست بطور طبیعی به مرور زمان نازک می شود ومقدار کلاژن، هیالورونیک اسید و الاستین آن کاهش می یابد . این روند در صورت تماس زیاد با نور آفتاب و استعمال سیگار شدت بیشتری می یابد .
همراه با این تغییرات عضلات پر تحرک صورت نیز نقش مهمی در بروز خطوط و چرو ک های پوستی دارند . اوایل این خطوط عمدتا به هنگام بروز حالت های فعال صورت مثل اخم کردن و خندیدن بوجود می آیند (خطوط فعال یا داینامیک) اما به مرور زمان این خطوط در حالت استراحت نیز پایدار شده وخطوط پایدار ( استاتیک ) را در چهره بوجود می آورند.
کاربردهای سم بوتولینوم (بوتاکس )
سازمان غذا و داروی آمریکا ( FDA ) در سال 2002 کاربرد آن را برای درمان موقت اخم در افراد 65-18 سال تائید کرده است .
در سال ( 2004 FDA ) کاربرد بوتاکس را برای درمان موقت تعریق زیاد زیر بغل تایید کرده است .
به علاوه ( FDA ) کاربرد بوتاکس را در مورد بیماریهای عصبی و عضلانی مختلف نیز تایید کرده است از جمله پیشگیری از سردرد میگرنی مزمن (سال 2010 ).
سایر کاربردهای بوتاکس عبارتند از کاهش چین و چروک قسمت های مختلف صورت و گردن، بالا بردن برخی نواحی صورت و تصحیح غیر قرینگی صورت.
-چه کسانی انتخاب مناسبی برای بوتاکس هستند ؟
افراد با خطوط فعال ( داینامیک ) صورت که هنوز خطوط شان تبدیل به نوع پایدار(استاتیک ) نشده است ، بهترین نتایج را با بوتاکس تجربه می کنند. کسانی که خطوط پایدار پیدا کرده اند نتایج کند تری می گیرند و به 3-2 جلسه درمان دوره ای متوالی نیاز دارند تا بهبود قابل توجهی پیدا کنند.خطوط پایدار عمیق ممکن است بطور کامل به بوتاکس به تنهایی جواب ندهند و نیازمند درمان های ترکیبی دیگر همچون ژل های پر کننده ( FILLER ) یا روشهای لایه برداری و جوانسازی پوست باشند تا نتایج بهتری بگیرند.
خطوط پایداری که با شلی پوست همراه هستند و غالبا” در سنین بالای 65 سال دیده می شوند به مداخلات جراحی نیاز دارند.
-چه مناطقی از صورت قابل درمان با بوتاکس هستند؟
جوانسازی گردن
عضلات قسمت بالای صورت همچون اخم ، خطوط افقی پیشانی و خطوط پنجه کلاغی (که در کنار چشم به هنگام خندیدن مشخص می شوند) بهترین نتایج را با تزریق بوتاکس می گیرند.
عضلات قسمت پایین صورت نیز قابل درمان با بوتاکس هستند اما چون این نواحی مناطق پر تحرکی هستند که به هنگام صحبت کردن و جویدن مورد استفاده قرار می گیرند، استفاده از بوتاکس با دوز های خیلی کمتر انجام می شود ،به علاوه اینکه کار روی این مناطق به تجربه و مهارت بیشتری توسط پزشک نیاز دارد .
از بوتاکس جهت کاهش خطوط گردن و تعریق بیش از حد نیز استفاده می شود .
-در چه مواردی استفاده از بوتاکس ممنوعیت دارد ؟
-حاملگی و شیر دهی
-اختلالات انعقادی
-عفونت موضعی محل تزریق
-حساسیت یا آلرزی نسبت به محتویات بوتاکس
-مراقبت های پس از تزریق بوتاکس چه هستند ؟
بیمار نباید تا 4 ساعت پس از تزریق دراز بکشد و از دستکاری مناطق تزریق و نیز فعالیتهایی که باعث پر خونی صورت می شوند ، پرهیز کند ( همچون کمپرس گرم، مصرف الکل، ورزش و قرار گرفتن در معرض آفتاب ) .
در صورت بروز ورم یا کبودی در منطقه تزریق از کمپرس یخ 15-10 دقیقه هر 2-1 ساعت استفاده شود تا کبودی از بین برود .
-نتایج و پیگیری پس از تزریق بوتاکس چگونه است ؟
عملکرد عضله تزریق شده طی 3-2 روز بعد از تزریق شروع به کاهش می کند و پس از 2-1 هفته اثر بوتاکس به حد اکثر میرسد .
اگر نتیجه کافی پس از 2 هفته بدست نیاید ،ترمیم انجام می گیرد و دوز بیشتری از دارو تزریق می شود .
عملکرد عضلات تدریجا طی 5-3 ماه بر می گردند . این زمان بستگی به دوز تزریق شده بوتاکس ، منطقه مورد نظر و نیز فیزیولوزی افراد مختلف دارد . معمولا خطوط پنجه کلاغی زودتر و پیشانی دیرتر برگشت می کنند. برخی افراد حتی ممکن است تا 8 ماه آثار بوتاکس را در برخی مناطق صورت حفظ کنند .
در مورد عضلات پایین صورت به دلیل تزریق دوز های سبک تر نتایج خفیف تر هستند .
آیا تزریق بوتاکس عوارضی هم دارد ؟
عوارضی همچون قرمزی، تورم و کبودی موضعی ممکن است بروز کند که به زودی برطرف شوند . برخی افراد ممکن است طی چند روز اول تزریق بوتاکس سر درد خفیفی داشته باشند که معمولا به درمان خاصی نیاز ندارند .
کسانی که سابقه حساسیت به آلبومین یا لاکتوز داشته باشند ممکن است دچار حساسیت موضعی شوند که با درمان بهبود می یابند .امکان بروز حساسیت موضعی با بوتاکس های غیر استاندارد بیشتر است .
-چه انواعی از بوتاکس در بازار دارویی ایران وجود دارد ؟
در حال حاضر دو نوع بوتاکس تایید شده در بازار ایران وجود دارد که یک نوع ساخت کشور انگلیس بنام DYSPORT و دیگری ساخت کشور کره جنوبی بنام NEURONOX است.
انواع دیگری از بوتاکس نیز در بازار ایران موجود است که عمدتا” ساخت کشور چین هستند و بدلیل اینکه دوز دارویی آنها متغیر است بهتر است از بوتاکس های تایید شده استفاده گردد.
-مناطق قابل درمان با بوتاکس عبارتند از :
* خطوط اخم
* خطوط پیشانی
* خطوط پنجه کلاغی
* چروک پلک پایین
* خطوط روی بینی
* خطوط اطراف لب
* خطوط کنار لب ( خطوط غم )
* خطوط جمع شدگی چانه
* افتادگی عضلات گردن
* رفع لبخند لثه ای
* بالا بردن ابروها
* تعریق زیر بغل
جوانسازی گردن
آدرس مطب : تهران ، فلکه دوم صادقیه ، ابتدای ستارخان ، بلوار شهدای صادقیه ( جنوبی ) ، پلاک 41 ، طبقه دوم