سخنگوی کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی از لغو اعزام به حج تمتع به دلیل لغو روابط دپیلماتیک عربستان با ایران خبر داد. این نماینده مجلس در حالی این سخن را گفته است که هنوز معلوم نیست این تصمیم قطعی کلیت مسوولان تصمیم گیر در این حوزه است یا نظر شخصی ایشان.
به گزارش شفقنا، محمدعلی اسفنانی، سخنگوی کمیسیون قضایی و حقوقی مجلس شورای اسلامی در مورد تاثیر قطع روابط دیپلماتیک عربستان با ایران بر موضوع حج تمتع امسال اظهار کرد: در فاجعه منا حق مطلب این بود که ایران در قطع روابط دیپلماتیک با عربستان پیشقدم شود نه اینکه دولت عربستان با ارتکاب این همه جنایت بخواهد در این مورد تصمیمگیری کند زیرا سعودیها در فاجعه منا بسیاری از حجاج مظلوم و بیگناه را به شهادت رساندند و حالا نیز با وقاحت تمام اقدام به اعدام شیخ نمر کردند.
وی افزود: قطع روابط دیپلماتیک عربستان با ایران، نهایت دنائت دولت وهابی را نشان میدهد بنابراین همزمان با قطع روابط دپیلماتیک عربستان با ایران، اعزام حجاج به حج تمتع نیز قطع میشود و در سال آینده امکان اعزام به حج تمتع وجود ندارد.
این نماینده مجلس که با انا گفتگو می کرد، ادامه داد: وقتی روابط دیپلماتیک به طور کامل قطع شود کنسولگریهای آن کشور نیز تعطیل میشود و همزمان با تعطیلی کنسولگری، صدور ویزا و مجوزهای اقامت نیز قطع میشود مگر اینکه دولت واسطی بین ایران و عربستان، وساطتت و میانجیگری کند که به نظر من هیچ ضرورتی به چنین اتفاقی نیست زیرا درست است که بحث حج جزو واجبات محسوب میشود اما انجام واجبات در شرایط خاصی در شرع از جمله وقتی موجبات تعذر باشد وجوبش برداشته میشود.
اسفنانی تصریح کرد: وقتی از لحاظ حقوقی هیچ نوع ارتباط دیپلماتیکی با دولتی نداشته باشیم امکان اجرای توافقات مشخص شده در بحث صدور ویزا و اقامات و اعزام به حج و حضور نمایندگان ما در آنجا و تعهدات دولتی عربستان در برابر اتباع ایرانی نیز به صورت خود به خود لغو میشود.
وی افزود: ضرورتی ندارد که بحث لغو حج تمتع در مجلس شورای اسلامی مطرح شود، البته مجلس میتواند در این موضوع ورود پیدا کند و مصوبه ای را بگذراند و یا دولت تصمیمی برای این موضوع بگیرد اما وقتی یک طرف به طور کامل روابط دیپلماتیک خود را با ما قطع میکند موجبی برای مصوبه و بحث وجود ندارد و به صورت خودکار روابط لغو می شود.
این عضو کمیسیون حقوقی مجلس یادآور شد: ایران می تواند در مورد فاجعه منا و تجاوز دو مامور خاطی عربستان ایران به مجامع بین المللی و دیوان لاهه شکایت کند و حقوق حقه خود را مطالبه کند.
اسفنانی گفت: متاسفانه رفتار زشت دولت عربستان در اعدام شیخ نمر نشان داد که دولت عربستان به هیچ عهد و پیمان و هیچ مساله انسانی و حقوق بشری پایبند نیست.