کارشناس مسئول تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین گفت: تغذیه سالم، نه تنها در سلامت جسم که در سلامت روان نیز مؤثر است.
نوروزعلی عزیزخانی، کارشناس مسئول تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: مصرف نانهای سبوسدار، به خاطر داشتن ویتامین B1 باعث خوشاخلاقی افراد میشود.
وی ضمن اشاره به اهمیت ویتامین B1 در بدن و اینکه آن را به نام «ویتامین اخلاق» میشناسند، در بحث فرایند تهیه نان خاطرنشان کرد: گندم، گیاهی مقوی و سرشار از ویتامینهای گروه B و نشاسته است.
وی افزود: متأسفانه در زمان تهیه نان، سبوس، دور ریخته میشود و فقط نشاسته، به بدن میرسد که نتیجه آن، بدن دچار مشکلات سوخت و ساز و بروز حالاتی مانند عصبانیت، بداخلاقی و کاهش تمرکز میشود.
این کارشناس، پنج گروه اصلی موادغذایی را شامل: گروه «گوشتها»، «لبنیات»، «نان و غلات»، «میوهها» و «سبزیجات» دانست که مواد مغذی مورد نیاز بدن را تأمین میکند و درباره مصرف بیرویه شکر و روغن، هشدار داد.
کارشناس مسئول تغذیه معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی قزوین تأکید کرد: روغن و شکر، به دلیل اینکه مواد مُغذی و معدنی ندارند و فقط چربیها را در بدن انباشته میکنند، باید از برنامه غذایی افراد حذف و یا بسیار کم، مصرف شود.
وی افزود: چون نزدیک به 60 درصد چربیها، در داخل برخی موادغذایی مانند گوشت، زرده تخممرغ، شیر و آجیل وجود دارد، نیازی به مصرف روغنهای اضافی نیست و بهتر است در پخت موادغذایی، به جای سرخ کردن، از روشهای بخارپز یا آبپز استفاده شود.
عزیزخانی در مورد مصرف گروه نان و غلات، با اشاره به اینکه درجه استخراج آرد، مراحل تخمیر و پخت نان، بر قابلیت دسترسی برخی عناصر در بدن، مؤثر است، خاطرنشان کرد: با مصرف نانهایی که مراحل طبیعی تخمیر ندارند، بدن از وجود عناصری مانند آهن، روی، کلسیم و منیزیم، محروم میشود.