ارتودنسی علاوه بر مزایای ویژه ای که دارد در برخی موارد ممکن است بیمار را با مشکلاتی رو به رو سازد که موجب ناراحتی در حین ارتودنسی شود. از این رو در این مقاله سعی داریم تا شما را با رایج ترین مشکلات حین درمان ارتودنسی آشنا سازیم تا در مواجهه با آنها بتوانید از این اطلاعات استفاده نمایید.
دکتر مسعود داوودیان، متخصص ارتودنسی، در اولین جلسه ی درمانی ارتودنسی و در جلسه ی مشاوره، پس از بررسی ناهنجاری های موجود برای دهان و دندان بیمار، به ارائه تمامی اطلاعات حین ارتودنسی می پردازند تا شما را از شرایط حین ارتودنسی آگاه سازند. در این جلسه ی مشاوره علاوه بر بررسی ناهنجاری ها به توضیحاتی در خصوص انواع روش های درمان ارتودنسی و هم چنین روش مناسب با هر فرد پرداخته می شود.
در اوایل درمان ارتودنسی مشکلاتی همراه خواهد بود که با این مشکلات در مبحث زیر آشنا خواهید شد:
درمان ارتودنسی
در درمانهایی مانند ارتودنسی که مدت زمان بیشتری برای طول درمان زمان می برد، پزشک به همکاری و همراه بودن بیمار نیاز دارد. یکی از مهمترین موارد در درمان ارتودنسی رعایت بهداشت می باشد. پزشک مورد نظر قبل از انجام ارتودنسی برای بیمار روش کار را به طور کامل توضیح می دهد که در این درمان چه مسائلی پیش روی بیمار نیز وجود دارد. همچنین، روش نگهداری از وسایل ارتودنسی و براکت ها آموزش داده می شود. مشکلات افرادی که از ارتودنسی ثابت استفاده می کنند با افرادی که ارتودنسی متحرک دارند، متفاوت خواهد بود.
اگر بیمار به تمام گفته های پزشک گوش دهد و آنها را به درستی انجام دهد و دوره ی درمان را به طور دقیق انجام دهد، در نتیجه دوره ی درمان را به خوبی پشت سر می گذارد. در بعضی موارد ممکن است بعضی از حوادث سبب شود که به براکت آسیب وارد شود که غیر قابل پیش بینی نیز می باشد و باید به پزشک مورد نظر مراجعه نماید.
در برخی موارد می توان بیان داشت که مشکلاتی پیش می آید که ارتباطی با ارتودنسی و طول درمان آن وجود ندارد و تنها به صورت همزمان با ارتودنسی این مسائل پیش آمده اند. در نتیجه هر مشکل و مسئله ای را به سبب ارتودنسی در نظر نگیرید و برای اطلاعات بیشتر با متخصص ارتودنسی خود در تماس باشید.
مشکلات رایج ارتودنسی
-
احساس درد و ناراحتی
احساس درد و ناراحتی در همه ی افراد یکسان نیست اما شروع این درمان به طور معمول با درد نیز همراه است. احساس درد در روزهای اول تا زمانی که براکتها تنظیم شوند ادامه خواهد داشت. فرد در هنگام غذا خوردن با مشکلاتی نیز مواجه می شود و استفاده از غذاهای نرم و قرص مسکن باعث می شود که درد کاهش یابد.
-
لق شدن دندانها
در طول درمان ارتودنسی، لق شدن دندان ها طبیعی است و مکانیسم درمان ارتودنسی به همراه اعمال فشار می باشد که دندان ها برای جا به جا شدن حالت لقی به خود پیدا کنند این حرکات به تحلیل حرکت دندانها و تحلیل استخوان نیاز دارد.
-
کبودی و خراش پوشش محیط دهان
در افرادی که از ارتودنسی ثابت استفاده میکنند ممکن است کبودی و خراشهایی در محیط دهانشان در روزهای اول ایجاد شود. برای برطرف شدن این مشکلات به کار بردن موم محافظ توصیه میشود. بعد از گذشت یک هفته و سازش دهان با براکتها این مشکلات بر طرف خواهند شد.
-
درد مفصل فک
این درمان در برخی افراد ممکن است با مشکلات خاص مانند درد مفصل، محدود شدن حرکتها، درد عضلات فک و در نهایت صدا دادن آن همراه باشد. درد در گوش و سر نیز در این موارد آشکار می شود.
-
ایجاد لکههای سفید روی دندانها و عفونت لثه
مهمترین نکته در ایجاد لکههای سفید بر روی دندان ها رعایت نکردن اصول بهداشتی می باشد که باعث می شود لثه ها متورم شوند. و یکی از دلایل مهم که باعث ایجاد لکه می شود، مواد غذایی باقی مانده در اطراف براکت هاست که تنها با مرتب مسواک زدن و نخ دندان کشیدن در پیشگیری از این مشکلات بسیار تاثیر گذار است.
رعایت نکردن بهداشت با وجود براکتها به بروز عفونت نیز منجر خواهد شد. عفونتها باعث کاهش روند درمان نیز می شوند و درمان را پیچیده می کند. عفونتهای شدید گاهی آسیبهای جبران ناپذیری را به بافتهای دندان وارد میکنند.
-
تحلیل ریشهها
تحلیل رفتن ریشهها در درمان ارتودنسی موضوعی شایع است و احتمال تحلیل رفتن نیز وجود دارد. زیرا در درمان ارتودنسی طول ریشه دندانها کوتاه میشود که و باعث کوتاه شدن عمر دندانها خواهد شد. تعداد افرادی که مستعد این مشکل هستند کم نیست. با مراجعه به پزشک خود و تحت مراقبت بودن باعث می شود که از این مشکلات پیشگیری شود.
-
بازگشت ارتودنسی
یکی از مهمترین مشکلات که افراد را دچار استرس در طی درمان ارتودنسی نیز میکند، برگشت دندانها بعد از اتمام درمان به جای اول است. این که دندانها تمایل به بازگشت دارند انکار ناپذیر است. اما پس از اتمام درمان می توانید به مدت یک الی سه ماه از ابزارهای مانند نگهدارنده و تثبیت کننده نیز استفاده کرد.
-
کنده شدن کش های ارتودنسی
از کشهای لاستیکی گرد و حلقهای شکل برای متصل کردن سیم و بریس به یکدیگر استفاده میشوند وقتی که از مواد غذایی چسبنده استفاده میکنید این کشها ممکن است به طور جزئی یا کامل از روی بریسها جدا شود.
نحوه نگهداری از ابزارها یا ریتینر متحرک
ابزارهای ارتودنسی متحرک و ریتینرها را فقط در دو جا میتوانید به صورت ایمن و سالم نگه دارید، یا در داخل دهانتان و یا در جعبه های مخصوص به خود که توسط متخصص ارتودنسی داده می شود می توانید استفاده و نگهداری کنید. پس هیچ زمانی این وسایل را در کیف پول، جیب لباس یا هر جای دیگری که ممکن است به آن آسیبی برساند نگهداری نکنید.
هزینه ارتودنسی
در درمان ارتودنسی هزینه ارتودنسی به موارد زیادی وابسته است. هزینه ها بر اساس زمان درمان و روند درمان در جلسه اول مشاوره توسط متخصص ارتودنسی تعیین می شوند. پزشکان به روش های مختلفی در پرداخت هزینه بسته به نوع درمان هزینه را نیز بیان می کنند تا بیمار بدون دغدغه ی فکری به درمان ارتودنسی دندان خود بپردازد.