امروزه
با توسعه زندگی ماشینی و مشغله کاری انسان ها، دیگر مردم به ویژه زنان رغبتی به
آشپزی در منزل نمی کنند،به دلیل سرعت و عدم صرف وقت زیاد،حاضرند غذاهای آماده میل
کنند؛سوسیس و کالباس از جمله غذاهای آماده است به ویژه این که کودکان تمایل بسیاری
برای خوردن آن دارند.دکتر
ایرج خسرو نیا،محقق و متخصص داخلی در این خصوص می گوید:نیترات و نیتریت سدیم به
عنوان نگهدارنده سوسیس و کالباس اضافه می شوند تا مانع رشد باکتری های خطرناکی
مانند کلستریدیوم بوتولینوم شوند.
وی
افزود:همچنین این مواد با ترکیب شدن با میوگلوبولین و هموگلوبینگوشت ،باعث ایجاد رنگ مطلوب صورتی رنگ درگوشت شده
که به آن حالتی جذاب و تازه می بخشد ،اگر چه به طور طبیعیگوشت ی با این مدت نگهداری نمی تواند چنین رنگی
داشته باشد به علاوه شروع فاسد شدن را درگوشت به
تأخیر می اندازد و باعث حفظ عطر و طعم ادویه ها ی آن می شود.
وی
هشدار می دهد :نیترات و نیتریت موادسرطان زایی
هستند که وجود آنها در مواد غذایی تهدید کننده سلامت انسان هاست و مطالعات زیادی
اثرسرطان زایی
ترکیبات حاصل نیترات و نیتریت را در حیوانات آزمایشگاهی و حتی انسان ها به اثبات
رسانده است.
به
گفته وی،مشتقات مختلفی از این ترکیبات در ماده غذایی با طی هضم و جذب در لوله
گوارش ایجاد می شود؛این مشتقات و ترکیبات مختلف آن نیتروزوها هستند که به آسانی
شکل گرفته واکثر آنهاسرطان زا
هستند.خسرو نیا ادامه داد:بسیاری از نیتروز آمین ها اختصاصاً در اندام های خاص در
ایجاد تومورهای بدخیم مؤثرند و حتی بسیاری از این ترکیبات از جفت نیز عبور می
کنند.مطالعات نشان داده است که احتمال ایجاد تومورهای مغزی در نوزادان مادرانی که
طی دوران بارداری هفته ای یک بار یا بیشتر هات داگ مصرف می کردند بیش از دو
برابراست.وی گفت:بر اساس نتایج این مطالعات ،کودکانی که در ماه بیش از 10 ساندویچ
کالباس مصرف می کردند ،9برابر بیشتر درمعرض خطرسرطان خون
قرار داشتند.
دکتر
لیلا آزاد بخت،متخصص تغذیه مرکز تحقیقات غدد درون ریز دانشگاه علوم پزشکی نیز
افزود:سوسیس و کالباس ،چربی های اشباع و ترانس بالایی دارد و با جذب روغن طی سرخ
کردن ،چربی آن بالاتر می رود.
وی
گفت:هر 30 گرم سوسیس (حدود یک سوسیس کوکتل)8 گرم چربی،19 میلی گرم کلسترول و 320
میلی گرم سدیم دارد و کمتر از3 درصدآهن مورد نیاز را تأمین می کند.