افزايش غلظت خون زماني بروز ميکند که سطح هموگلوبين و هماتوکريت خون بالا ميرود، بنابراين کساني كه غلظت خونشان بالاست، درواقع هموگلوبين و هماتوکريت خونشان از افراد عادي بيشتر است. كاهش هموگلوبين و هماتوکريت خون باعث کمخوني ميشود كه مردم به اشتباه از آن به عنوان «رقت خون» ياد ميكنند. علل متفاوتي در بروز کمخوني موثر هستند که از مهمترين آنها ميتوان به دلايل تغذيهاي اشاره کرد. مثلا شايعترين نوع کمخوني در تمام دنيا و به خصوص در كشور ما، كمخوني فقر آهن است كه در زنان و دخترانمان شيوع دارد.
رعايت الگوي غذايي سالم و مناسب ميتواند در بهبود اين مشكل موثر باشد و از آنجا که افزايش گلبولهاي قرمز و هموگلوبين خون (غلظت خون) اثر منفياي روي مكانيسم انعقاد خون دارد و ميتواند مشكلات جدي را از نظر سلامت براي فرد به وجود بياورد، گياهخواري (خامخواري) يا نيمهگياهخواري بهترين روش مقابله با افزايش غلظت خون محسوب ميشود و افراد مبتلا به غلظت خون بايد ميوه و سبزي فراواني همراه وعدههاي غذايي و ميانوعدههايشان مصرف کنند و از خوردن موادغذايي شيرين، چرب و شور بپرهيزند و کمتر از منابع حيواني (گوشت و تخممرغ) يا كره، خامه و لبنيات استفاده کنند. ميوهها و سبزيها بهعلت داشتن ويتامين C و فيبرهاي محلول و نامحلول، عمل حفاظتي در مقابل افزايش غلظت خون دارند و به همين علت در افراد گياهخوار، نهتنها احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ كمتر است بلکه خونشان رقيقتر ميشود و فشارخون پايينتري نسبت به افراد هم سن و سال خود دارند. افراد مبتلا به غلظت خون بايد به مساله تشنگي به خصوص در فصل گرما اهميت بيشتري بدهند و مراقب باشند به هيچوجه حالت دهيدراتاسيون يا كمآبي در بدنشان اتفاق نيفتد. بهترين نوشيدني براي اين افراد، آب است بنابراين بايد با کمترين احساس خشكي دهان، مقدار كمي آب بنوشند. چاقي و اضافه وزن نيز احتمال افزايش غلظت خون را بالا ميبرد و معمولا افرادي که دچار غلظت خون بالايي هستند، چاقند. كنترل وزن و رساندن آن به محدوده طبيعي، در بهبود اين مشکل بسيار موثر است و انجام فعاليتهاي ورزشي مفرح نيز ميتواند به اين افراد كمك كند.
اگر فرد به کمخوني مبتلا باشد، ابتدا بايد علت اصلي كمخوني که ميتواند کمبود اسيدفوليک، ويتامينهاي گروه B6 و B12 يا روي باشد، مشخص شود و در صورت نياز، با مصرف يک دوره مكمل اين مشکل درمان شود. برخلاف افراد مبتلا به غلظت خون، افراد کمخون بايد انواع گوشت، به خصوص گوشت قرمز را در برنامه غذايي خود بگنجانند و علاوه بر غلات (كه منبع خوب آهن هستند) موادغذايي حاوي ويتامين c مصرف كنند تا جذب آهن بيشتر شود.
منبع : سلامت