برای درمان ارتودنسی هیچ محدودیتی وجود ندارد و همه افراد در رده های سنی مختلف به راحتی می توانند از درمان ارتودنسی استفاده کنند. تنها نکته ای که باید مد نظر قرار داد این است که قبل از درمان انواع ارتودنسی چه ارتودنسی ثابت و چه ارتودنسی متحرک اگر فرد به بیماری های مختلف دچار بود حتما باید با متخصص ارتودنسی درمیان بگذارد. بیماری های قلبی عروقی، قند، دیابت و فشار خون را حتما باید به متخصص ارتودنسی اطلاع داد. اما بین فشار خون بالا و ارتودنسی چه رابطه ای وجود دارد؟ آیا ارتودنسی برای افرادی که فشار خون بالا دارند خطرناک است؟ برای پاسخ به سوالات زیر می توانید ادامه مطلب را با دقت بخوانید.
فشار خون چیست ؟
به میزان فشاری که توسط خون در جریان به دیواره رگ های خونی وارد می شود، فشار خون گفته می شود، و به عنوان یکی از علائم حیاتی شناخته می شود. فشار خون در قسمت هایی که نزدیک قلب است نسبت به قسمت هایی که از قلب دور تر است بیشتر می باشد.
فشار خون بالا چیست ؟
در حالت طبیعی بدن انسان زمانی که در حال استراحت است فشار خون طبیعی ۱۰۰ الی ۱۴۰ میلی مترجیوه (سیستولیک) و و ۶۰ الی ۹۰ میلی متر جیوه (دیاستولیک) است. اگر فشار خون به صورت پایدار بالا تر از ۱۴۰ سیستول و ۹۰ دیاستول قرار بگیرد آنگاه فرد دچار بیماری است. افزایش خون بیش از حد طبیعی را فشار خون بالا می گویند.
فشار خون بالا چه علائمی دارد ؟
فشار خون بالا نیز یک بیماری به حساب می آید. و مانند هر بیماری دیگر با علائمی همراه هستند که به راحتی می توانید متوجه این عارضه شوید. فشار خون بالا دو نوع است. در دسته اول فشار خون بالا قابل تشخیص نیست ولی در دسته دوم فشار خون بالا ممکن است به علت وجود بیماری باشد که در صورت درمان بیماری اصلی فشار خون نیز خود به خود از بین می رود. بیماری هایی مانند نارسایی مزمن کلیوی، اختلالات تیروئیدی، ابتلا به برخی از تومور های بدن و آپنه خواب بیماریی هایی هستند که عوارض آن فشار خون بالا است.
اما آن نوع فشار خون بالا که که قابل تشخیص نیست با مرور زمان با علائمی مثل سردرد، تاری و اختلال دید، درد قفسه سینه، سرگیجه و تنگی نفس به هنگام فعالیت بروز داده می شود.
چه عواملی باعث به وجود آمدن فشار خون بالا می شود ؟
سن وجنسیت افراد دو عامل تعیین کننده در فشار خون بالا هستند. معمولا در افرادی که مسن تر هستند، فشار خون بالا مشاهده می شود. اما در نظر داشته باشید که خطرناک ترین عامل در بروز فشار خون بالا وراثت است که بیشترین دلیل برای بروز این بیماری است.
اضافه وزن، گرفتن رژیم های سخت و غیر اصولی که در آن ها مصرف میوه و سبزیجات حذف شده است و یا افرادی که در برنامه غذایی خود از نمک و چربی اشتباع شده بسیار استفاده می کنند، نداشتن تحرک، مصرف قرص های ضد بارداری، دارو های مهار کننده اشتها یا دکونژستانتها، مبتلا به دیابت، مصرف دخانیات و الکل نیز موجب بالا رفتن فشار خون می شود. توجه داشته باشید که از عوارض استرس و فشار های روانی افزایش فشار خون در افراد می شود. پس حدالامکان از تنش های عصبی دوری کنید.
آیا افرادی که فشار خون دارند می توانند بدون عوارض درمان های دهان و دندان انجام دهند ؟
خیلی از افراد سوال می پرسند که آیا فشار خون بالا تاثیری بر روند درمان ارتودنسی یا درمان های دندانی ندارد یا خیر؟ بله. فشار خون بالا به طور مستقیم بر روی درمان های دندانی تاثیر دارد. دارو های کنترل فشار موجب خشکی دهان می شود و موجب ترشح کم بزاق دهان می گردد. با کاهش بزاق دهان محیطی اسیدی دهان به آهستگی به تعادل می رسد که در نهایت روند پوسیدگی دندان ها را سریع تر می کند.
همچنین دارو های کنترل فشار خون با داروهای مسکن و بی حس کننده تداخل پیدا می کند. این تداخل امکان افزایش بالا رفتن ماده سمی بی حس کننده ها را فرآهم می کند. در درمان ارتودنسی بیماران معمولا دارای استرس و تنش های عصبی زیادی می شوند در نتیجه برای افرادی که فشار خون بالا دارند استرس عاملی برای بروز سکته قلبی و تنگی عروق می شود به همین دلیل این افراد توجه بیشتری برای درمان ارتودنسی نیاز دارند و تمامی محیط و روند درمان نباید برای آن ها استرس آور و نگران کننده باشد.
اگر فشار خون بالا کنترل شده باشد میزان تاثیر آن بر روند درمان ارتودنسی کاهش پیدا می کند و هیچ خطری بیماران را تهدید نمی کند و در سلامت کامل می توانند درمان ارتودنسی را انجام دهند.
با داشتن فشار خون بالا بدون نگرانی می توانید درمان ارتودنسی را انجام دهید.
داشتن فشار خون بالا به طور مستقیم نمی تواند تاثیر مخربی بر روی روند درمان داشته باشد. زمانی که به متخصص ارتودنسی مراجعه می کنید بهتر است قبل از هر گونه اقدام به ارتودنتیست اطلاع دهید که از فشار خون بالا رنج می برید. تنها خطری که فشار خون بالا دارد استرس بیمار است که باید متخصص روند درمان را برای بیماران با آرامش انجام دهد.
همچنین توصیه میکنیم مقاله مقابله با استرس در ارتودنسی را مطالعه کنید.