خانه
4.13K

يادي از مادران سينماي ايران به بهانه روز مادر

  • ۱۳:۴۳   ۱۳۹۳/۱/۳۱
    avatar
    کاربر فعال|447 |521 پست
    http://8pic.ir/images/14412660769335549838.jpg" class="decoded" />




    امروز روز مادر است‌. مادراني که براي فرزندان خود مادري کرده و مي‌کنند اما در اين ميان بودند زناني که با بازي در نقش مادر و يا تربيت فرزندان بازيگر‌، مادري را به سينما و تلويزيون کشانده و اهميت اين نقش را به همگان گوشزد کردند اگرچه در ميان نسل حاضر کمتر کسي حاضر به بازي در چنين نقش مهمي است و بازيگران ميان‌سال همچنان علاقه دارند که نقش‌هاي مهيج‌تري بازي کنند که ويژه بازيگران جوان است و از بازي در نقش مادر گريزانند. به بهانه روز مادر نگاهي مي‌کنيم به اين مادران سينماي ايران‌:


    منيژه حکمت


    منيژه حکمت تهيه‌کننده و کارگردان سينما متولد سال 1341 در شهر اراک است. اولين فيلم وي فيلم زندان زنان بود و پس از آن فيلم سه زن و لالايي را ساخت. منيژه حکمت همسر جمشيد آهنگراني کارگردان فيلم‌هاي شبيخون و جوانمرد است و دختر وي پگاه آهنگراني نيز بازيگر و مستندساز ايراني است. او پگاه را آن چنان تعليم داد که علاوه بر حضور سينمايي به فعاليت‌هاي اجتماعي و انسان دوستانه نيز بپردازد‌. پگاه آهنگراني سال گذشته برنده سيمرغ بلورين بهترين بازيگر نقش مکمل زن از جشنواره فيلم فجرشد‌.


    رخشان بني‌اعتماد


    رخشان بني‌اعتماد در سال 1333 در تهران زاده شد. او در رشته کارگرداني سينما در دانشکده هنرهاي دراماتيک تهران (دانشکده سينما و تئاتر دانشگاه هنر) تحصيل کرد. وي از سال 1352 با سمت منشي‌صحنه در تلويزيون مشغول به کار شد و تا سال 1359 چند فيلم مستند کوتاه را کارگرداني کرد. فعاليت سينمايي خود را از سال 1360 به عنوان منشي صحنه فيلم «آفتاب‌نشين‌ها» و فيلم «گل‌هاي داوودي» آغاز کرد. با کارگرداني فيلم «خارج از محدوده» در سال 1366 کارگرداني فيلم‌هاي بلند را آغاز کرد. فيلم‌هاي «روسري آبي»، «بانوي ارديبهشت»، «زير پوست شهر» و «خون بازي» براي وي افتخارات و جايزه‌هاي بيشتري به ارمغان آورد. بني‌اعتماد با جهانگير کوثري (تهيه‌کننده و مفسر و گزارش‌گر ورزش) ازدواج کرده‌است و دخترشان، باران کوثري بازيگر است. موفقيت هاي باران کوثري که بي ترديد مرهون راهنمايي هاي مادرش است بسيارزياد است‌.


    جميله شيخي


    او بانوي بزرگ سينماست که تاثير حضور او بر صحنه‌هاي تئاتر و پرده‌هاي سينما هرگز از يادنخواهد رفت. شيخي 8 ارديبهشت 1309 متولد و 5 خرداد 1380 در اوج شهرت و موفقيت زندگي را بدرود گفت. او دکتراي افتخاري تئاتر داشت. جميله شيخي با گذراندن آموزش تئاتر زير نظر شاهين سرکيسيان‌ دکتر مهدي فروغ و پروفسور کويين‌بي در سال 1335راه خود را براي ورود به دنياي سينما هموار ساخت‌.آتيلا پسياني بازيگر مطرح سينما و تئاتر فرزند اوست و همين‌طور ستاره پسياني ديگر بازيگر سينماي ايران نيز افتخار نوه‌گي اين هنرمند پيشکسوت سينماي ايران را دارد.


    حميده خيرآبادي


    حميده خيرآبادي بازيگر نامدار سينماي ايران معروف به نادره و ملقب به مادر سينماي ايران در سال 1303متولد و در سال -1389 درتهران درگذشت‌. وي فعاليت هنري خود را با تئاتر فرهنگ آغاز کرد.از جمله فعاليت‌هاي خيرآبادي مي‌توان به «امير ارسلان نامدر»‌، «پدرسالار»‌، «تلخ و شيرين»، «اجاره‌نشين‌ها»، «بانو» و...اشاره کرد‌. ثريا قاسمي که خود نيز اکنون از پيشکسوتان سينماست فرزند اوست‌. قاسمي رکوردار بازيگري در سينماي ايران است که از سنين نوجواني وارد فعاليت هنري شده است.


    رقيه چهره‌آزاد


    مرحومه رقيه چهره‌آزاد؛ مادر ماندگار سينماي ايران نقشي را بازي کرد که از خاطر کسي پاک نخواهد شد. نقش مادر در فيلم «مادر» علي حاتمي از آن قبيل نقش‌ها بود که به هيچ وجه از خاطره‌ها محو نخواهد شد. رقيه چهره‌آزاد در سال 1286 در تهران متولد شد. فعاليت خود را در تئاتر با نمايش تأثير زن در جامعه و اولين كار سينمايي‌اش را با فيلم طوفان زندگي آغاز كرد. وي ديپلم افتخار انجمن دوستداران تئاتر را به مناسبت روز جهاني تئاتر در سال 1341 دريافت كرد و سيمرغ بلورين و ديپلم افتخار هشتمين جشنواره فيلم فجر، براي فيلم مادر (نقش اول زن) ساخته علي حاتمي را نيز از آن خود ساخت. افسانه چهره‌آزاد، نوه اوست‌.


    زهرا حاتمي


    زهرا حاتمي (زري خوشکام) بازيگر قديمي سينماي ايران که آخرين حضورش در سريال هزار‌دستان به کارگرداني علي حاتمي بود فرزندي با شهرت ليلا حاتمي تحويل سينماي ايران داد .ليلا حاتمي تنها زن سينماي پس از انقلاب ايران است که پا بر فرش قرمز جشنواره اسکار گذاشته است‌.


    فرشته طائرپور


    فرشته طائرپور تهيه‌کننده باسابقه سينما در بهمن ماه 1331 در تهران به دنيا آمد و فارغ‌التحصيل كارشناسي ادبيات انگليسي است. او به دنبال فعاليت ادبي در حوزه كودكان و نوجوانان از سال 1366 در زمينه سينماي كودك نيز به كار پرداخت. طائرپور در بخش مسابقه جشنواره فيلم فجر نيز نخستين داور زن از مجموعه سينماي ايران محسوب مي شود.او نخستين سينماگر ايراني است كه در پنجاه سال گذشته توانسته به عضويت هيات‌رييسه سازمان بين‌المللي فيلم سازان كودك وابسته به يونسكو (سيفژ) درآيد. فرشته طائرپور در سال‌هاي 1379 تا 1381 به عنوان نخستين تهيه‌كننده زن، به عنوان رييس هيات‌مديره خانه سينما كه بزرگ‌ترين تشکيلات صنفي سينماگران ايراني بود، انتخاب و مشغول به كار بوده است.غزل شاکري بازيگر سينما نيز که فعاليتش را با «گلنار» از سنين کودکي آغاز کرد و سال گذشته نيز فيلم «آيينه‌هاي روبرو» را در حال اکران داشت فرزند اوست.


    گلاب آدينه


    گلاب آدينه در سال 1332 شمسي به دنيا آمد‌. نام اصلي او گلاب مستعان است وي دختر حسينقلي مستعان، همسر مهدي‌هاشمي و مادر نورا‌ هاشمي بازيگر است. يک تکه نان، مهمان مامان، زندان زنان‌، زير پوست شهر، بانوي ارديبهشت‌، روسري آبي و.. از جمله فعاليت‌هاي وي محسوب مي‌شود‌. نورا ‌هاشمي بازي در فيلم‌هاي «جيب‌بر خيابان جنوبي»، «عروس افغان» و «حوالي اتوبان» رادر کانامه حرفه‌ايش دارد.


    پروين‌دخت يزدانيان


    «پروين‌دخت يزدانيان» در سال 1302 در نجف‌آباد اصفهان متولد شد. وي مادر«کيومرث پوراحمد» کارگردان سينما است. او حضور در جلوي دوربين را از سال 1370 با مجموعه«قصه‌هاي مجيد» آغاز کرد. وي 5 فروردين 1389 در سن 87 سالگي درگذشت‌.


    شهلا رياحي


    شهلا رياحي که از او باعنوان مادري مهربان و دلسوز ياد مي‌شود در سال 1305 در تهران متولد شد. نام اصلي‌اش «قدرت زمان وفادوست» است. تحصيلات خود را تا اول دبيرستان ادامه داد و در سال 1323 کار تئاتري خود را در تئاتر تهران زير نظر«دهقان» آغاز کرد که در طي مدت کوتاهي، ستاره تئاتر تهران شد. وي بعدها با اسماعيل رياحي نويسنده و کارگردان سينما ازدواج کرد و از تئاتر به سينما کشيده شد. او پس از انقلاب به بازي در نقش‌هاي مادر و عزيز خانم روي آورد و نام مادري مهربان و دلسوز را براي خود به ارمغان آورد ازميان زنان پيشکسوت بازيگري که نام برده شد معدود زن بازيگري است که هم اکنون در قيد حيات است و در آستانه 90سالگي همچنان دلسوزانه براي همه مادري مي‌کند اگرچه کمتر کسي از او يادي مي‌گيرد و به سراغش مي‌رود‌. اکنون روز مادر به پايان رسيد اما مهر مادر هميشه پا برجاست و اي کاش هفته‌اي براي مادر در نظر گرفته و به سراغ مادران سينما‌گر پيشکسوتي برويم که شايد سالهاست در شلوغي سينما فراموش شده‌اند و کسي ديگر به فکرآنان نيست‌.




  • leftPublish
  • ۱۵:۰۵   ۱۳۹۳/۱/۳۱
    avatar
    مامان مانیا
    پنج ستاره ⋆⋆⋆⋆⋆|20254 |8895 پست
  • ۱۵:۳۹   ۱۳۹۳/۱/۳۱
    avatar
    شیرین
    کاربر فعال|128 |374 پست
    من خیلیاشون رو نمیشناسم
  • ۱۵:۴۰   ۱۳۹۳/۱/۳۱
    avatar
    شیرین
    کاربر فعال|128 |374 پست
    خدارحمتشون کنه
  • برای شرکت در مباحث تبادل نظر باید ابتدا در سایت  ثبت نام  کرده، سپس نام کاربری و کلمه عبور خود را وارد نمایید؛    (Log In) کنید.
موضوع قبل
موضوع بعد
آخرین پست های این تالار
آخرین پست های این بخش
تبلیغات
 
تمامی حقوق مادی و معنوی سایت محفوظ و متعلق به سايت زیباکده بوده و استفاده از مطالب با ذکر و درج لینک منبع بلامانع است.
© Copyright 2025 - zibakade.com
طراحی و تولید : بازارسازان