اکثر مردم نه میدانند که ظروف آشپزی از چه موادی ساخته شده است و درک درستی از بهتر بودن مواد استفاده شده در بعضی ظروف آشپزی نسبت به بقیه ظروف ندارند. با فهمیدن این موضوع، نگاهی به مزایا و معایب هر کدام از ظروف آشپزی میاندازیم.
ظروف آشپزی استیل ضدزنگ
استیل ضدزنگ از رایجترین انواع مواد برای ظروف آشپزی است. احتمالا در اکثر خانهها آن را دیدهاید. استیل ضدزنگ در واقع ترکیبی از موادی مثل استیل، کربن و کروم است. دلیل اینکه چرا آنرا ضدزنگ مینامیم توانایی مقاومت آن در برابر خوردگی است. استیل ضدزنگ انتخابی عالی برای ظروف آشپزی است اما قابلیت رسانش گرمایی خوبی ندارد. انتخاب ظروف آشپزی استیل که در آن از مس و آلومینیوم استفاده شده است اهمیت دارد. بدون آن شما خواهید فهمید بعضی نقاط در سطح آشپزی شما داغاند و غذاها یکنواخت پخته نخواهند شد.
مزایا:
نسبتا ارزان
طول عمر بالا
مقاوم در برابر خراش
تازه و درخشان ماندن به مدت طولانی
واکنش نشان ندادن با غذاها
پودمان مقاوم
معایب:
نبودن یک رسانای گرمایی خوب
ظروف آشپزی چدن
چدن مادهای است که صدها سال از آن برای درست کردن ظروف استفاده میشده است. کسانی که از آن استفاده کردهاند درباره قابلیت آشپزی استثنایی آن سوگند میخورند. با این وجود نگهداشتن مواد با آن آسان نیست. برای کارآیی بهتر به کمی تلاش نیاز است. بسیار بادوام است و یافتن ظروف چدنی که نسل به نسل منتقل شدهاند امری غیرمعمول نیست.
مزایا:
نسبتا ارزان
بسیار بادوام
نگهداری خوب حرارت
معایب:
اگر روکشی نشود
با غذاها واکنش نشان میدهد
به روکشی منظم و مراقبت زیاد احتیاج دارد
از دیگر ظروف آشپزی سنگینتر است
اگر روکشی نشود زنگ میزند
ظروف آشپزی آلومینیومی
تقریبا در ۵۰% تمام ظروف آشپزی که امروز ساخته میشوند از آلومینیوم استفاده شده است زیرا رسانش گرمایی آن عالی است. آلومینیوم فلز نرمی است که به راحتی میتواند خراش و دندانه بردارد. همچنین به راحتی میتواند با برخی غذاها واکنش نشان دهد که دلیلی است بر اینکه چرا عموما در بین لایههای فلزی دیگر استفاده میشود. اغلب ظروف آشپزی استیل بدون زنگ را با لایهای از آلومینیوم میبینید که مزایای هر دو را دارد.
همچنین آلومینیوم اغلب آنودایزیون میشود .در این فرآیند لایهای از اکسید آلومینیوم روی سطح قرار میگیرد که آن را در برابر خراش مقاوم میکند و همچنین باعث حصول اطمینان از واکنش نشان ندادن آن با غذاها میشود. کار ظروف آشپزخانه آلومینیومی اغلب با روکشی نچسب برای جلوگیری از سوختن غذاها تمام میشود.
مزایا:
رسانش گرمایی عالی
معایب:
با غذاهای اسیدی واکنش نشان میدهد
به آسانی خراش برمیدارد و دندانهدار میشود
ظروف آشپزی مسی
ظروف آشپزی مسی بهخاطر رسانش گرمایی عالی آن معمولا در میان سرآشپزهای حرفهای استفاده میشود. ظروف مسی عموما در نوع خود بسیار گران است بنابراین در آشپزخانه خانههای زیادی دیده نمیشود. مس نیز اغلب در میان لایههایی از مواد دیگر مثل استیل قرار داده میشود. ظروف آشپزخانه مسی عالی است و جزو ظروف سرآشپزان است. گرما را بسیار خوب انتقال میدهد؛ یعنی به سرعت گرم میشود و به سرعت با تغییرات دمایی تنظیم میشود که کنترل بهتری در آشپزی به شما میدهد.
مزایا:
رسانش گرمایی عالی
نسبتا گرانقیمت
معایب:
با غذاهای اسیدی واکنش نشان میدهد
نیاز به پرداخت منظم دارد