ورزش ایروبیک چیست؟
ایروبیک یکی از سادهترین ورزشها و در عین حال کم هزینهترین ورزش هاست به حدی که افراد میتوانند حتی در خانه این ورزش را انجام دهند. از آن جایی که این حرکات ورزشی از سوخت چربی بهره میگیرند، با انجام آن چربیهای اضافی بدن به عنوان سوخت یا انرژی مصرف شده و وزن اضافی بدن کاهش مییابد و با ادامه چنین حرکاتی به تدریج قلب و سیستم عروقی و تنفسی در مقابل فعالیتهای حرکتی از کارایی بالاتری برخوردار میشوند. شیوه تمرین ورزش ایروبیک به سبب اجراهای هوازی موزون و هماهنگ که با موزیک همراه است، وسیلهای بسیار موثر برای جلوگیری از افسردگی، رفع بی حوصلگی و بی تابی است و به دلیل آن که فرد تمرین کننده این ورزش را به شکل گروهی و در قالب حرکاتی موزون و از قبل تعیین شده دنبال میکند، تاثیر بسزایی در تقویت رفتارهای گروهی دارد. در تمرینهای ایروبیک برخلاف تمرینهای آمادگی جسمانی (که بین تمرینها استراحتهای کوتاه در نظر گرفته میشود)، اجرای حرکات بدنی به شکل ترکیبی صورت میگیرد و زمانی در حدود ۴۵ الی ۶۰ دقیقه را به خود اختصاص میدهد. شما بهطور روزانه نیز این ورزشهای هوازی را انجام میدهید از نمونههای ساده این ورزش میتوان به پیاده روی، دو، شنا، دچرخه سواری، کوه نوردی پله ای، اسکی در مناطق کوهستانی، اسکیت، انواع کلاسهای رقص اشاره کرد.
فواید ورزش ایروبیک بر سلامت جسمانی
1. تنفس بهتر
وقتی شما حرکات موزون و ریتمیک ایروبیک را انجام میدهید، سرعت نفس کشیدن شما افزایش یافته و عمق هر نفس (دم) افزایش مییابد، و نتیجه آن گرفتن اکسیژن بیشتر و بیشتر از هواست.
2. قلب سالم
قلب شما برای اینکه میزان بیشتری از اکسیژن و انرژی را به سوی عضلاتتان بفرستد، سریعتر میتپد و در هر تپش مقدار زیادی از اکسیژن را به سوی عضلات در حال حرکت شما پمپ میکند.
3. باز شدن عروق
برای رساندن مقدار بیشتری از اکسیژن به عضلات شما، مویرگهای عضلات بزرگتر(گشادتر) میشوند تا محصولات زاید حاصل از سوخت و ساز مانند اسیدلاکتیک و دیاکسیدکربن را از محل دور کنند. اگر شما مدتی به ورزشهای خود ادامه دهید، مویرگهای بیشتری در عضلات شما شکل میگیرند.
4. کاهش دهنده اشتها
دانشمندان با اندازه گیری میزان پروتئین نوروتروپین قبل و بعد از انجام سه ماه ورزش ایروبیک در 15 فرد چاق دریافتند، بعد از سه ماه ورزش، این پروتئین در خون آن ها افزایش یافت که این حالت منجر به کاهش شاخص توده بدنی، دور مچ و فشار خون آن ها شد. میزان دریافت کالری نیز در این افراد کمتر شد.
5. آرامش دهنده
انجام حرکات ورزشی ایروبیک به صورت منظم باعث آزاد شدن آندرفین در بدن شده که یک مسکن (ضددرد) طبیعی است.
6. کاهش خطر بیماریهای قلبی
بیماریهای قلبی در قرن حاضر قاتل اصلی انسانها هستند، اگر شما یک حمله حمله قلبی داشتهاید، انجام حرکات ایروبیک مناسب از حمله قلبی دوم پیشگیری میکند. همچنین ایروبیک فشارخون را کاهش میدهد.
7. کاهش کلسترول
اگر شما برگه آزمایش خود را در دست دارید و از افزایش چربی بد خون نگران هستید، ایروبیک میتواند به کاهش این چربی و افزایش چربی خوب بدن کمک کند. با کاهش میزان چربی بد خون، امکان تشکیل لخته در رگهای شما کاهش یافته و از شر سکته مغزی هم خلاص میشوید!
8. استقامت در عضلات
حرکات ورزش ایروبیک رشد مویرگهای کوچک در عضلات را تحریک کرده و این پدیده به رساندن موثرتر اکسیژن به عضلات کمک کرده و در دفع محصولات زائد سوختوساز مثل اسید لاکتیک که تجمع آنها در عضلات باعث درد عضلانی میشود، کمک میکند. به خاطر داشته باشید حرکات ایروبیک شاید دشوار باشد، ولی دردناک نیست. بنابراین اگر پس از انجام حرکات دچار دردعضلانی یا مفصلی شدید بهتر است چند روزی به خودتان استراحت بدهید و یا با پزشک یا مربی ورزشی مشورت کرده و یا ورزش دیگری از گروه ورزشهای ایروبیک را جایگزین قبلی کنید. همچنین ورزشهایی مثل دوچرخه سواری و شنا به شما کمک میکنند مفاصل خود را تقویت کنید، چون در حین انجام این فعالیت فشار زیادی به مفاصل وارد میشود.
9. شاد زیستن و افزایش اعتماد به نفس
انجام حرکات ریتمیک و موزون ایروبیک به همراه شنیدن موزیک شاد، شما را سرحال میآورد و افسردگی را از بین میبرد. همچنین در پایان یک روزکاری پرمشغله به شما کمک میکند تا احساس آرامش کنید. تمرینات ایروبیک با افزایش اعتماد به نفس از طریق کاهش وزن مؤثر وبه تحرک واداشتن بدن به سلامتی روحی کمک می کنند. این موجب کاهش افسردگی واضطراب گشته وعلاوه بر آن احساس شاد کامی را افزایش می دهد.
ایروبیک در زنان
خانم ها تصور می کنند اگر با دستگاه ،تمرین بدن سازی کنند،بدن آن ها عضلانی می شود.
در این رابطه باید گفت :میزان عضلانی شدن در مردانو زنان با این روش ،متفاوت نشان میدهد . چون هورمون خانم ها به علت اختلاف هورمونی با آقایان ،به این تمرینات واکنش نشان می دهد.چون هورمون تستوسترون نقش تعیین کننده در تقویت وبهبود حجمعضلانی دارد و درزنان مقدار این هورمون کم است ،در نتیجه تمرینات با وزنه موجب عضلانی شدن آن ها نمی شود.
خانم ها می توانند با برنامه ی خاص ایروبیک ،عضلات خود را سفت تر کنند و تمرینات بدنسازی را قبل از رسیدن به سن سالمندی به منظور کاهش عوارض پیری انجام دهند ،زیرا که تمرینات قدرتی بهترین راه برای جلوگیری از پوکی استخوان و... می باشد.